Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Ny rapport: Så kan företagare bäst spara till sin pension

| press

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Ta ut lön eller överskott och betala skatt och avgifter. Kompensera för tjänstepension och spara långsiktigt. Tänk också på att det är skillnad om du driver enskild firma eller aktiebolag. Det är några konkreta tips i rapporten ”Spara till pension som företagare” som Pensionsmyndigheten tagit fram.

Några av tipsen, som att du som företagare bör ta ut lön eller överskott från ditt företag, känns igen sen tidigare. Det är fortsatt det enskilt viktigaste du kan göra som företagare när det gäller just den framtida pensionen.

- Genom att ta ut lön eller överskott och betala dina skatter och avgifter läggs en grund både för din allmänna pension och för andra förmåner inom socialförsäkringen. Om du dessutom kompenserar för den tjänstepension som ”vanliga” anställda får genom att spara minst 4,5 procent av lönen eller överskottet så är mycket vunnet, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Vid sidan av redan kända budskap går rapporten även igenom vilka långsiktiga sparformer som passar beroende på i vilken form du driver ditt egna företag – och hur mycket lön eller överskott du har möjlighet att ta ut.

- För dig som driver enskild firma och får ett överskott som är lägre än 37 000 kronor kan ett bra alternativ vara att spara på ett investeringssparkonto (ISK). Ett annat alternativ kan vara en kapitalförsäkring. Gemensamt för dessa bägge sparformer är att du sparar med skattade pengar, fortsätter Monica Zettervall. 

För den företagare som istället driver aktiebolag är rekommendationen en annan.

- Då kan ett bra alternativ vara ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en pensionsförsäkring, det är sparformer som du som företagare kan göra avdrag för i deklarationen och som är mer gynnsamt om du driver ett aktiebolag, säger Monica Zettervall. 

Enligt rapporten så kan ett pensionssparande som ger rätt till avdrag i deklarationen, det vill säga IPS eller pensionsförsäkring, vara ett bra alternativ, oavsett företagsform, för den som tar ut överskott eller lön som överstiger 37 000 kronor i månaden. 

Fler tips för företagare

Rapporten går också igenom andra saker du som företagare kan tänka på just vad gäller din framtida pension. Om du väljer ett sparande med försäkring, det vill säga kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring, är ett tips att bara betala för de tilläggsförsäkringar du behöver och som inte täcks av andra försäkringar, som du redan har.

- Ett generellt tips är att oavsett vilken sparprodukt du väljer så kan ett sparande i globala aktiefonder med låga avgifter, till exempel indexfonder, vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension. Glöm bara inte att ha koll på avgifterna – ett sådant sparade bör inte kosta mer än 0,4 procent, avslutar Monica Zettervall.

 Tips ur rapporten:

  • Ta ut lön eller överskott från företaget och betala dina skatter och avgifter för att lägga en grund för allmän pension och andra förmåner inom socialförsäkringssystemet.
  • Kompensera för tjänstepension som ”vanliga” anställda får genom att spara 4,5 procent av lönen eller överskottet.
  • Spara långsiktigt till pension – olika sparformer beroende på bolagsform och inkomst.
  • Om du väljer ett sparande med försäkring – betala bara för de tilläggsförsäkringar du behöver.
  • Globala aktiefonder med låga avgifter, till exempel indexfonder, kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande till pension.
  • Ha koll på avgifterna. 
  • Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera ett månatligt sparande med löpande amortering på lånen.
  • Driver du företaget vidare när du fyllt 66 år får du lägre sociala avgifter. Om du har enskild näringsverksamhet och tar ut hel allmän pension under hela inkomståret, januari – december, gäller detta redan från 61 års ålder.
  • Du får högre jobbskatteavdrag och grundavdrag från januari det år du fyller 66.

För vidare information

Monica Zettervall, pensionsexpert, 010-454 22 37

Inger Söderbom, analytiker, 010-454 22 98

Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare, 072-210 22 87