Om du inte haft någon arbetsinkomst i Sverige kommer din allmänna pension bestå av garantipension. Om du har haft en låg inkomst i Sverige eller jobbat ett mindre antal år kommer du att få låg inkomstgrundad pension. Din allmänna pension kommer då att bestå av både inkomstgrundad pension och garantipension.
Vilka kan få garantipensionen?
Du kan ha rätt till garantipension om du varit bosatt i Sverige i minst tre år. För att du ska få full garantipension krävs att du har bott 40 år i Sverige från och med det att du fyllde 16 år fram till och med året innan det år då du har rätt till garantipension. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40-del för varje år. Har du till exempel bott 27 år i Sverige får du alltså garantipension med 27/40-delar.
Om du tidigare bott i annat EU/EES-land
Har du inkomstgrundade pensioner som till exempel inkomstpension, änkepension eller pension från annat land, minskas garantipensionen stegvis för att sedan upphöra helt när du nått en viss nivå. Använd vår tjänst för att anmäla de pensioner du har från annat land. Anmäl pensionsutbetalningar från annat land
Vilka belopp gäller för garantipensionen?
Som mest kan garantipensionen bli 11 907 kronor för ensamstående och 10 780 kronor i månaden för gifta. Beroende på hur länge du har bott i Sverige, hur mycket inkomstgrundad pension du har tjänat in och från vilken ålder du först tar ut din allmänna pension så kan garantipensionen bli lägre.
Har du garantipension kan du logga in med din e-legitimation för att se dina pågående och tidigare utbetalningar.
Du får ingen garantipension
Om din inkomstgrundade pension når en viss nivå får du ingen garantipension. Följande gäller:
- Om du är ensamstående och får 18 118 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.
- Om du är gift och får 16 407 kronor per månad eller mer i inkomstgrundad pension före skatt.
Du kan ha lägre pension men ändå inte få garantipension och det beror då på att din bosättningstid i Sverige är mindre än 40 år eller att du tagit ut pension före 66 år.
Om du tar ut pension före eller efter 66 år
Bra att känna till är att du kan ha lägre pension och ändå inte få någon garantipension. Det gäller om du tagit ut pension före 66 år.
Den inkomstgrundade pensionen som påverkar garantipensionen beräknas alltid som om du tog ut den vid 66 år. Om du gjort uttag innan 66 år har du en lägre inkomstpension än den som beräknas vid 66 år och som minskar garantipensionen.
Från 2026 införs en riktålder som kommer att visa när du kan få garantipension. Pensionsåldrar och riktålder
Om du tar ut din pension efter 66 år påverkas inte nivåerna. Då kan du ha högre pension än 18 118 kronor respektive 16 407 kronor och ändå få garantipension. Tänk dock på att det inte är säkert att den totala pensionen blir högre trots att du väntar med att ta ut den. Det beror på storleken på din inkomstgrundade pension. Tänk på att din garantipension inte blir högre om du väntar med ditt uttag av allmän pension.
Din premiepension påverkar inte garantipensionen. Men inkomstpensionen som används i beräkningen av garantipensionen inkluderar ett värde motsvarande premiepensionen. Värdet tar inte hänsyn till värdeutvecklingen på de fonder du tidigare placerat din premiepension i, eller om du tecknat efterlevandeskydd till din premiepension.
Tidpunkten för uttag av inkomstpension och den faktiska premiepensionen gör att den inkomstgrundade pensionen som minskar garantipensionen oftast inte är exakt densamma som den som betalas ut till dig.
Garantipensionen ingår i den allmänna pensionen
Den ansökan du lämnar in för att få din allmänna pension gäller också för garantipensionen, oberoende av din ålder när du lämnar in din ansökan. Garantipensionen kan du få först från den månad du fyller 66 år och den beviljas automatiskt när du lämnar in din ansökan om allmän pension eller vid 66 år om du tagit ut din inkomstgrundade pension tidigare.
Utbetalningen av garantipension påverkas inte av om du arbetar eller väljer att sluta arbeta. Men garantipensionen kommer att minskas vid kommande årsskifte om du har arbetat och tjänat in nya pensionsrätter så att din inkomstpension ökar.
Garantipensionen påverkas inte av om du har kapital eller om du har tjänstepension eller privata pensionsförsäkringar.
Från 2026 införs en riktålder som kommer att visa när du kan få garantipension. Pensionsåldrar och riktålder
Garantipension om du bor eller flyttar till ett annat land
Du kan få garantipension om du bor i Sverige. Under vissa förutsättningar kan du också få garantipension utbetald om du bor i Kanada. Det krävs dock att du då har bott i Sverige minst tre år och totalt i tjugo år i Sverige och Kanada.
Garantipension om du bott i annat land inom EU eller EES
Om du bor i Sverige men tidigare har bott och arbetat i ett annat EU/EES-land eller Schweiz räknar vi ut garantipensionen med hänsyn till tiden du har bott i det andra landet och pensionen du får därifrån.
Anledningen är att den svenska garantipensionen enligt EU:s regelverk ska beviljas som en minimiförmån till personer som bott och arbetat i fler än ett EU/EES-land eller Schweiz.
För att tiden i det andra landet ska tas med i beräkningen krävs att den är godkänd som försäkringstid i det andra landet och intygad från pensionsmyndigheten där. Alla dina beviljade pensioner från andra länder påverkar beräkningen av garantipensionen.
Sammanfattning
- Garantipension ingår i den allmänna pensionen och är ett grundskydd för dig som haft låg eller ingen inkomst under livet.
- Du behöver inte göra en separat ansökan om garantipension. När du ansöker om allmän pension prövar vi automatiskt om du har rätt till garantipension från 66 år. Från 2026 införs en riktålder.
- Om du tidigare har varit bosatt i ett annat EU/EES-land eller Schweiz beräknas din svenska garantipension som en minimiförmån där din försäkringstid och beviljade pensioner från det andra landet tas med i beräkningen.
- Inkomstpension, tilläggspension, änkepension och pension från annat land minskar garantipensionen.