Vad är tjänstepension?
Tjänstepensionen kan se olika ut beroende på var du är anställd. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd.
Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension via avtalen. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart.
Därför är tjänstepensionen så viktig
Om du inte har tjänstepension kommer du bara att få allmän pension från staten. Det kan innebära en låg pension. Därför är det viktigt att du har tjänstepension. Dessutom innehåller tjänstepensionen viktiga ekonomiska skydd om du skulle bli sjuk eller om du dör.
Tänk på att ju högre lön du har eller ju yngre du är, desto större del av din totala pension kommer att komma från tjänstepensionen.
Ta reda på hur mycket som betalas in till din tjänstepension varje månad. Eller, vad du förlorar om du inte har tjänstepension.
Du som har tjänstepension
Om din arbetsplats har kollektivavtal betalar arbetsgivaren in till din tjänstepension. Har du en individuell tjänstepension kan det vara bra att ta reda på hur mycket som betalas in till din framtida pension.
Logga in med din e-legitimation på Mina sidor för att se en prognos över hur mycket du kan få i pension vid olika pensionsåldrar. Där ser du också din tjänstepension.
Du som saknar tjänstepension
Om du saknar tjänstepension via din arbetsgivare kan du fråga om det finns möjlighet att få en individuell tjänstepension. Går inte det kan du starta ett eget sparande till din pension, om du har ekonomiska förutsättningar för det. Detsamma gäller om du är egen företagare, eftersom du då inte får tjänstepension som de flesta anställda får.
Ett bra riktmärke är att spara mellan 4,5 till 6 procent av din månadslön före skatt upp till 50 375 kronor (2025). Tjänar du mer än så behöver du spara mer. Har du tjänstepension
Vilken valcentral tillhör jag?
Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör - kontakta din arbetsgivare.
Privatanställd tjänsteman (ITP) Avtalat.se
Privatanställd arbetare (SAF-LO) Fora
Statligt anställda (PA16 avdelning 1 och 2)SPV
Anställda i kommun, region, kommunalförbund, kommunförbund eller kommunalt företag (KAP-KL och AKAP-KR) ValcentralenPensionsvalet