Den traditionella försäkringens portfölj uppgick till 60,9 miljarder kronor per den 31 mars 2022 fördelat på 35,0 miljarder kronor i räntebärande tillgångar, 24,0 miljarder kronor i globala aktier samt 1,9 miljarder kronor i fastigheter.
Återbäringsräntan för mars var 4,5 procent.
Det var den traditionella försäkringens ränteportfölj som har en duration på drygt 10 år som främst bidrog till det negativa resultatet. Den traditionella försäkringens tillväxtportfölj innehåller inte några bolag vars verksamhet utgörs av produktion eller distribution av fossila bränslen. Jämfört med ett globalt index innehållande fossila bolag gick den traditionella försäkringens aktieportfölj 1,88 procentenheter sämre under året.
Hållbarhet
Direkta placeringar får göras endast i företag som på ett godtagbart sätt följer kraven i de internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Placeringar får inte göras i företag vars huvudsakliga verksamhet utgörs av produktion/distribution av vapen, alkohol, tobak, spel och pornografi. Vidare får placeringar heller inte göras i företag vars huvudsakliga verksamhet består av produktion/distribution av fossila bränslen. Pensionsmyndigheten ska sträva efter att placera i företag som bidrar till att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Traditionell försäkring
I samband med pensioneringstillfället, eller senare, kan pensionsspararen/pensionären välja att lämna fondförsäkringen och övergå till en så kallad traditionell försäkring, då övertar Pensionsmyndigheten förvaltningen av kapitalet. Traditionell försäkring innebär att ett månatligt belopp garanteras livsvarigt. Därutöver betalas vanligen även ett icke garanterat tilläggsbelopp. Antalet pensionärer som hade traditionell försäkring per den 31 mars 2022 var ca 360 000