Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Så väljer du hållbara fonder i din premiepension

Har du gjort några hållbara val för ditt fondsparande?  De nya lagkraven på hållbara fonder säkerställer att investeringarna bidrar till en mer hållbar framtid genom ökad transparens och ansvarstagande.

De nya högre kraven innebär bland annat att företagen bakom de värdepapper som fonden investerar i behöver ta hänsyn till fler kriterier inom hållbarhet och socialt ansvar. Nya upphandlade premiepensionsfonder inom hållbarhet finns nu tillgängliga. Du kan enkelt välja och byta fonder på vårt fondtorg. 

Vad är hållbara fonder? 

Du kan spara hållbart genom att placera premiepensionen i hållbara fonder. Det innebär att du väljer att investera dina pensionspengar i fonder som tar hänsyn till hållbarhetsfaktorer, så som miljö, klimatpåverkan, förbud mot barnarbete eller arbete mot korruption.

Fondförvaltarnas tre strategier som du bör känna till

Fondförvaltarna tar hänsyn till både miljö och sociala aspekter i valet av fonderna. För att underlätta valet av hållbara fonder utgår fondförvaltarna utifrån tre strategier inom hållbarhet:

  1. De väljer in genom att investera i bolag som aktivt arbetar med att utveckla hållbara lösningar som till exempel förnybar energi. 
  2. De väljer bort tjänster som kan ha negativ effekt på miljön och väljer bort investeringar som inte är förenliga med ansvaret som investerare, till exempel fossila bränslen, vapen och krigsmateriel.
  3. De påverkar bolag att agera ansvarsfullt och att ställa om till en mer hållbar verksamhet. Detta görs genom dialoger, aktiv ägarstyrning och deltagande i investerarnätverk.

Så kan du välja hållbara fonder på fondtorget

Du kan själv göra hållbara fondval i din premiepension med hjälp av våra verktyg på fondtorget. Sök fram fonder som undviker att investera i produkter och tjänster som till exempel alkohol, tobak eller kol.

  • Välja fonder med låg koldioxidpåverkan och med låg exponering av fossila bränslen.
  • Välja fonder utifrån låg ESG risk (miljö, arbetsförhållanden och ägarfrågor)
  • Varje fond har ett eget fondfaktablad som ger information om hur förvaltarna jobbar med hållbarhet i fonden.
  • Välja gröna investeringar enligt Disclosure förordningen SFDR :
    Artikel 8 för ljusgröna produkter - fonden främjar hållbarhet, men har det inte som överordnat mål.
    Artikel 9 för mörkgröna produkter - fonden eller försäkringen har hållbarhet som mål för investeringarna i sina produkter.

Vad innebär de nya kraven på hållbarhet?

De nya kraven på hållbara upphandlade fonder innebär flera viktiga förändringar:

  • Upphandlade fonder måste uppfylla tydligt definierade kriterier för miljömässig, social och bolagsstyrningsprestanda (ESG står för Environmental, Social, Governance) Detta inkluderar att beakta faktorer som koldioxidutsläpp, arbetsförhållanden och transparens i företagsstyrning.
  •  Fonder är nu skyldiga att regelbundet rapportera om sin hållbarhetsprestanda och hur de uppfyller de fastställda kriterierna. Detta innebär ökad transparens och gör det lättare för investerare att följa upp sina investeringars hållbarhetsinverkan.
  • Fonder måste exkludera investeringar i företag som inte uppfyller minimistandarder för hållbarhet, såsom företag involverade i fossila bränslen, tobak eller vapenproduktion.
  • Fonder uppmuntras att investera i företag och projekt som aktivt bidrar till lösningar på hållbarhetsutmaningar, såsom förnybar energi, hållbar infrastruktur och sociala initiativ.
  •  Minimikrav på fondförvaltarna är att de ska vara anslutna till Principles for Responsible Investments (PRI), som är ett FN initiativ. Syftet är att bidra till ansvarsfulla investeringar för ett mer hållbart samhälle.
    PRI sex principer

Från och med 2024 beräknas nya upphandlade premiepensionsfonder inom olika kategorier finnas valbara på fondtorget. Först ut är Aktiefond Europa.
Upphandlat Fondtorg

AP7 har sedan starten år 2000 aktivt arbetat för att påverka ansvarsfulla investeringar. Deras arbete utgår från de värden som finns i internationella avtal som Sverige har skrivit under, vilket omfattar miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption.

Idag använder AP7 främst fyra metoder för att säkerställa hållbara och ansvarsfulla investeringar: att rösta på bolagsstämmor, att föra påverkansdialoger, att offentligt svartlista företag och att driva juridiska processer.AP7:s arbete med ansvarsfulla investeringar

Pensionsmyndigheten har upphandlat två olika indikatorer på hållbarhet. Dessa tas fram av Morningstar, en oberoende leverantör av fondanalys och fondinformation, med hjälp av data från Sustainalytics som är specialiserade på hållbarhetsanalys. För att få ett värde behöver 67 procent av fondens innehav vara analyserat.

Principles for Responsible Investments (PRI:s) sex principer handlar om att: 
  • Införliva ESG-frågor i investeringsanalys och beslutsprocesser. ESG står för Environmental, Social, Governance, som innebär miljö, socialt ansvar och ägarstyrning.
  • Vara aktiva ägare och införliva ESG-frågor i ägarpolitik och praxis.
  • Söka lämplig information om ESG-frågor av de företag där fondförvaltaren investerar.
  • Främja acceptans och genomförande av principerna inom investeringsbranschen.
  • Arbeta tillsammans med andra investerare för att förbättra effektivitet vid genomförandet av principerna.
  • Rapportera aktiviteter och framsteg mot genomförandet av principerna.

De sex principerna och ESG-perspektivet har sin grund i FN:s 17 globala mål. 

FN:s globala mål:

Bild på FNs globala mål

Sammanfattning

Fonder upphandlas med nya mer reglerade krav på hållbarhet. De nya kraven innebär bland annat att upphandlade fonder måste uppfylla tydligt definierade kriterier för miljömässig, social och bolagsstyrningsprestanda (ESG). Fonderna måste exkludera investeringar i företag som inte uppfyller minimistandarder för hållbarhet regelbundet. 

Hållbarhetsmåtten kan delas upp i tre viktiga faktorer som definierar fonders  inrikting för hållbarhet; omställningen till en mer socialt ansvarstagande hållbar värld, undvika vapen eller klimatetpåverkan.  

Med vårt verktyg på fondtorget kan du enkelt filtrera bord oönskade produkter och tjänster som bland annat indikerar vilken hållbarhetsfaktor fonden har utifrån bland annat socialt ansvar eller klimatpåverkan.Vanliga frågor om hållbara fonder