Den 20 juni 2022 ändrades lagstiftningen för premiepensionen och fondavtal kan inte längre tecknas genom det tidigare ansökningsförfarandet. Nya fondavtal kan endast ingås enligt det nya regelverket med upphandlade fonder.Se allmän information om upphandlingarna på denna sida.
Här har vi samlat dokument gällande fondavtal. Fondavtal
Fondtorgsnämnden
Sveriges riksdag beslutade i juni 2022 att inrätta Fondtorgsnämnden
Fondtorgsnämnden är en ny oberoende myndighet som ska upphandla, förvalta och granska valbara fonder i det svenska premiepensionssystemet.
I filmen nedan beskrivs verksamheten där hållbarhet och hög kvalitet är några av ledorden. Film: Presentation av Fondtorgsnämnden
Ett upphandlat fondtorg ska säkerställa hög kvalitet på valbara fonder och tryggare pensioner för pensionsspararna. Det ska finnas en stor bredd av fonder att välja mellan, som ska ge pensionsspararna valfrihet, men det är staten som ska ta ansvar för att de fonder som upphandlas är kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet.
Ansvarsfördelning mellan myndigheterna
Pensionsmyndigheten är värdmyndighet åt Fondtorgsnämnden. Det betyder att Pensionsmyndigheten ska upplåta lokaler och utföra administrativa och handläggande uppgifter åt Fondtorgsnämnden.
Ansvaret vad gäller informationsinlämning för fondförvaltarna har fördelats mellan Pensionsmyndigheten och Fondtorgsnämnden. Generellt gäller att beslut ligger hos Fondtorgsnämnden, medan administration och information ligger hos Pensionsmyndigheten.
Nedan ser du exempel på vilken myndighet som ska kontaktas i olika ärenden.
Fondtorgsnämnden, FTN
- Uppsägning av fond
- Info om fusion (FTN beslutar Pensionsmydighetens deltagande, Pensionsmyndigheten hanterar och informerar)
- Info om split (FTN beslutar Pensionsmydighetens deltagande, Pensionsmyndigheten hanterar och informerar)
- Kategorisering av fond
- Granskning av fondbolag
Pensionsmyndighetens fondhandel
- Systemfrågor Pluto/Focus
- Fondordrar
- Finansiella flöden
- Planering av avslutshandel
- AML
- Fakturering av prisreduktion
- Fakturering av ansökningsavgift
- Fakturering av granskningsavgift
- Fakturering informationsutskick
Pensionsmyndighetens fondinformation
- Valarkitektur
- Fondinformaion
- Brev till pensionssparare
Fondtorget för premiepension regleras med avtal
Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning hanterar administration och handel i fondandelar. Andra uppgifter är att informera premiepensionsspararna om fonderna och löpande genomföra granskning av fondförvaltare och fonder som finns tillgängliga för handel på fondtorget.
Det finns vissa krav, både lagkrav och avtalskrav för att fortlöpande ha ett gällande fondavtal. Syftet är att stävja missbruk och säkerställa konsumentskyddet.
Pensionsmyndigheten utövar ingen formell tillsyn över fondförvaltarna, men har ett uppdrag att granska att fonder och fondförvaltare uppfyller villkoren i fondavtalet.
Granskningsarbetet på fondtorget
Granskningsarbetet på fondtorget omfattar bland annat:
- löpande granskning lagkrav och fondavtalsefterlevnad
- årlig granskning av fondförvaltare och fonder
- kvartalsvis granskning av fonder
- temagranskningar
- ärendehantering (exempelvis fondhändelser)
- administrativa kontroller
- löpande granskning fondförvaltares information på Pensionsmyndighetens webbplats.
Detta är premiepension
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen i Sverige och därmed en socialförsäkring vars syfte är att garantera ekonomisk trygghet under ålderdomen. Pensionsmyndigheten är försäkringsgivare för premiepensionen. I det uppdraget ingår bland annat att administrera både ett fondtorg för premiepension och pensionsspararnas konton.
För den enskilde innebär premiepensionssystemet ett obligatoriskt pensionssparande där en summa motsvarande 2,5 procent av pensionsunderlaget årligen sätts in på ett premiepensionskonto som är knutet till den enskilda individen. Det är dock Pensionsmyndigheten som är andelsägare i fonderna.
Alla som har ett pensionssparande kan välja att få sitt premiepensionskapital placerat i upp till fem olika fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg.
För de som inte gör ett eget fondval placeras premiepensionskapitalet i Statens förvalsalternativ AP7 Såfa.
Pensionsmyndigheten tillämpar ett tak för fondavgifter. För fonder med en högre avgift än maxavgiften justeras detta i efterhand enligt den prisreduktionsmodell som framgår av fondavtalet.
Vid utgången av år 2024 var marknadsvärdet på fondtorget drygt 2 000 miljarder kronor och det uppskattas växa till över 5 000 miljarder kronor år 2040.