Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Den orange bloggen.

Så får dina anhöriga ekonomiskt skydd om du går bort

| blogg

Det här blogginlägget skrevs för över ett år sedan och kan innehålla information som inte stämmer längre.

Vet du hur dina anhöriga klarar sig ekonomiskt om du dör? Vi reder ut begreppen och tipsar om hur du kan tänka kring de efterlevandeskydd du själv kan välja.

Under ett liv kan det hända många saker som påverkar livssituationen, du kanske blir sambo, köper bostad, gifter dig, skaffar barn, byter jobb, skiljer dig, barnen flyttar hemifrån, du blir pensionär och så vidare.

Det är vid dessa händelser i livet som du bör se över vilket eller vilka ekonomiska skydd till efterlevande du har och vilka ekonomiska behov som finns i din aktuella familjesituation.  

När en nära anhörig dör kan du som närstående få efterlevandepension som ett ekonomiskt stöd. Efterlevandepension ingår i den allmänna pensionen och består av barnpension, omställningspension och änkepension. Ekonomiskt stöd när anhörig dör – efterlevandepension

Efterlevandeskydd till premiepensionen – först när du tar ut pensionen

När du ska börja ta ut din premiepension kan du välja att lägga till ett efterlevandeskydd. Skyddet innebär att om du dör innan din make/sambo kommer han eller hon att få din premiepension utbetald till sig under resten av sitt liv. Vad händer med pensionen när du dör?  

Inom tjänstepensionsavtalen finns det olika ekonomiska skydd till efterlevande och alla skydd ingår inte i alla tjänstepensionsavtal. Du kan se vilka ekonomiska skydd det finns till efterlevande hos din valcentral eller ditt tjänstepensionsbolag. Generellt är det make, maka, registrerad partner, sambo och barn som räknas som efterlevande.  

  • Återbetalningsskydd innebär att dina efterlevande får de pensionspengar som har hunnit betalas in för din räkning. I vissa tjänstepensionsavtal får du återbetalningsskyddet automatiskt och i vissa fall måste du själv välja att lägga till ett återbetalningsskydd.
  • Familjeskydd är till skillnad från återbetalningsskyddet inte beroende av hur mycket du har hunnit få inbetalt till din tjänstepension. Istället betalas det ut ett specifikt belopp till din familj under ett specifikt antal år om du skulle dö. I vissa tjänstepensionsavtal finns ingen möjlighet att få familjeskydd, i vissa får du det automatiskt och i vissa fall måste du själv välja att lägga till familjeskydd.
  • Tjänstegrupplivförsäkring är en livförsäkring via anställningen, den omfattar alla som har en kollektivavtalad tjänstepension, vilket är de allra flesta. Ett skattefritt engångsbelopp betalas ut vid dödsfall. 

Det finns också andra typer av automatiska ekonomiska skydd till efterlevande via kollektivavtalen. Exempelvis efterlevandepension för de som är statligt anställda och familjepension för de som jobbar som privatanställda tjänstemän och tillhör tjänstepensionsavtalet ITP2.

Du kan också ha valt att skydda dina efterlevande ekonomiskt via privata försäkringar, exempelvis via en privat livförsäkring.

Ta reda på vad som gäller för dig och bestäm dig för vilka skydd du har behov av i din nuvarande livssituation. Läs mer hos din valcentral (se rutan längst ner).

Hur vet jag vad som gäller för mig? 

Du kan se vilka ekonomiska skydd du har till efterlevande på flera sätt:

  • I det årsbesked som skickas ut om din tjänstepension en gång om året
  • Kontakta din valcentral (eller logga in på din sida på deras webb), se rutan längst ner.
  • Kontakta ditt tjänstepensionsbolag (eller logga in på din sida på deras webb).

För att ta reda på vilka tjänstepensionsbolag du har kan du logga in på minPensions webbplats

Behöver jag efterlevandeskydd?

Det kan betyda mycket för din familj om du har efterlevandeskydd, men i vissa situationer kan det vara onödigt. Det gäller exempelvis om du är ensamstående utan barn, om du lever med någon som har mycket högre lön än du eller om du har vuxna barn som klarar sig själva ekonomiskt.

Det är viktigt att du har koll på vilka efterlevandeskydd du har och om din familj har behov av dessa. Om du inte väljer något efterlevandeskydd får du själv en högre pension, men dina efterlevande får inte ersättning om du dör.

Det finns ensamstående utan barn som har efterlevandeskydd trots att det inte finns någon som kan få pengarna vid dödsfall.

Hur lägger jag till eller tar bort efterlevandeskydd?

Du behöver i de flesta fall fylla i en blankett som du får från valcentralerna, eller från ditt tjänstepensionsbolag. I vissa fall kan du göra valet direkt genom att logga in på deras hemsidor.

Stöd för dig som mist en anhörig

Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för dig som förlorat någon nära. Efterlevandeguiden

Vilken valcentral tillhör jag?

Vilken valcentral som administrerar din tjänstepension beror på vilket kollektivavtalsområde du tillhör. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör - kontakta din arbetsgivare.

  • Privatanställd tjänsteman (tjänstepensionsavtal ITP1 och ITP2) Collectum
  • Privatanställd arbetare (tjänstepensionsavtal SAF-LO) Fora
  • Statligt anställda (tjänstepensionsavtal PA16 avdelning 1 och 2) SPV
  • Anställda i kommun, region, kommunalförbund, kommunförbund eller kommunalt företag (tjänstepensionsavtal KAP-KL och AKAP-KR) Valcentralen Pensionsvalet