Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Uppdaterad 2024-11-21

100010 - AP7 Såfa - Statens årskullsförvaltningsalternativ

AP7 Såfa är en åldersanpassad portfölj som förvaltas av statliga Sjunde AP-fonden. Den är både avsedd för de premiepensionssparare som inte vill göra ett eget fondval och som ett bra sparalternativ för den som vill välja något av statens förvaltningsalternativ.

AP7 Såfa är en fondportfölj

AP7 Såfa är inte en enskild fond, utan en fondportfölj med placeringar i olika underliggande fonder. Du kan välja AP7 Såfa antingen till 100 procent eller i kombination med andra fonder.

Risknivån anpassas efter din ålder

AP7 Såfa placerar i AP7 Aktiefond, som är en global aktiefond, och AP7 Räntefond som är en räntefond.

Fram till 56 års ålder innehåller AP7 Såfa enbart aktiefonden. Risken i ditt sparande är därför relativt hög. Den höga risknivån ger dig möjlighet till en bra värdeutveckling.

När du börjar närma dig pensionsåldern, sänks risken automatiskt.

Från och med det år du fyller 75 år har AP7 Såfa nått sin lägsta risknivå. Portföljen består då av cirka 35 procent AP7 Aktiefond och cirka 65 procent AP7 Räntefond. Du bör alltså vara medveten om att även vid sin lägsta risknivå innehåller AP7 Såfa en stor andel aktier, och värdet kan komma att variera både uppåt och nedåt.

Du hittar mer information hos AP7, www.ap7.se.

Övrig information

Förvaltas av Sjunde AP-Fonden

Handel tar 2-3 fondhandelsdagar

Värdeutveckling för investerade 100 kr

Graf
AP7 Aktiefond
AP7 Räntefond
AP7 Aktiefond
AP7 Räntefond

Stegvis omfördelning mellan aktier och räntor mellan 56 och 75 års ålder

Fördelning mellan aktiefond och räntefond

Fondavgift

0,04% - 0,05%

Att avgiften presenteras som ett intervall beror på att fördelningen mellan de underliggande fonderna i portföljen varierar under åren. Det innebär att det är svårt att förutse de exakta förvaltningskostnaderna.

Uppdatering av fondfaktasidan sker normalt de dagar som Pensionsmyndigheten har handel. Vissa uppgifter, som till exempel värdeutveckling, sträcker sig tillbaka till föregående kalendervecka. Andra uppgifter, som till exempel fondförmögenhet och omsättningshastighet, avser förhållandena per senaste kvartals- eller årsskifte. Fondandelskursen uppdateras normalt alla handelsdagar och redovisas i svenska kronor, SEK. Även pensionssparares innehav på personligt konto redovisas i svenska kronor.

Fondinformationen inklusive hållbarhetsinformationen på hallbarhetsprofilen.se kommer i huvudsak från fondbolaget. Pensionsmyndigheten ansvarar inte för att sakinnehållet i fondinformationen inklusive hållbarhetsinformationen från fondbolaget är riktigt eller fullständigt. Pensionsmyndigheten tar inget ansvar för förluster som kan uppstå genom att någon följer de uppgifter som fondbolaget lämnat. Hållbarhetsindikatorerna kommer från Morningstar. Varken Morningstar eller Pensionsmyndigheten ansvarar för direkt eller indirekt skada som orsakats på grund av eventuella brister eller fel i informationen.

Ordlista

Antal fondhandelsdagar

Hur många dagar fondhandeln beräknas ta. Följande värden finns: 2-3 handelsdagar, 3-4 handelsdagar och 3-4 handelsdagar, förlängd handel. Förlängd handel innebär att fondbolaget genomför Pensionsmyndighetens fondhandelsorder med en eller två dagars fördröjning jämfört med normal handel, 2-3 handelsdagar.

Fondavgift

Den årliga fondavgiften anges efter att Pensionsmyndighetens rabatt dragits av. I fondavgiften ingår fondens förvaltningsavgift och övriga administrativa kostnader. Rabatten baseras på hur mycket premiepensionspengar Pensionsmyndigheten har placerat i ett fondbolags fonder; ju mer pengar Pensionsmyndigheten har placerat hos ett fondbolag, desto mer rabatt går tillbaka till dem som sparar i fondbolagets fonder. Kostnader som uppstår i samband med fondens köp och försäljningar av värdepapper ingår inte. Det gör inte heller avgiften till Pensionsmyndigheten.

Risk

Mått på hur mycket värdet på fonden varierar över tiden i förhållande till medelvärdet för fondens värdeutveckling. Högre siffra innebär större variationer och högre risk. Lägre siffra innebär mindre variationer och lägre risk. Varje fond är indelad i en riskklass utifrån risktalen. Följande skala används: 0-2 mycket låg risk, 3-7 låg risk, 8-15 medelrisk, 16-24 hög risk samt 25- mycket hög risk.

Värdeutveckling

Fondens utveckling under angiven period, inklusive återinvesterad utdelning. Du har mest nytta av uppgiften om värdeutveckling när du jämför fonder inom samma kategori. Alla avgifter är redan avdragna.