Både ja och nej.
Invandrare har i genomsnitt lägre löner än inrikes födda när de får jobb, därför påverkas genomsnittsinkomstens utveckling negativt. Eftersom genomsnittsinkomstens utveckling används för att räkna om inkomstpensioner kommer även pensionernas utvecklingstakt påverkas negativt. När fler arbetar så växer lönesumman i samhället. Det leder i sin tur till att pensionssystemet blir finansiellt starkare, vilket minskar risken att vi behöver använda den så kallade balanseringen eller bromsen i pensionssystemet. Pensionerna blir alltså stabilare, men något lägre.
De pensionärer som har låg eller ingen inkomstpension kommer inte att påverkas. Det beror på att beräkningen av både garantipension och äldreförsörjningsstöd sker utifrån prisbasbeloppet och inte inkomstindex.
Eftersom invandrarnas livsinkomster förväntas vara betydligt lägre än övrigas kommer deras inkomstgrundade pensioner att behövas fyllas ut med grundtrygghetsförmåner som bekostas av skattemedel, inte pensionssystemet. Men det kommer dröja innan utgiftsökningen slår igenom helt eftersom majoriteten av de som kommer hit som asylinvandrare är förhållandevis unga.
Det du som individ har tjänat in i pensionsrätter kommer att betalas ut i framtiden. Om avgifterna in i systemet i framtiden, dvs de förvärvsaktivas avgifter plus buffertfondernas fonderade överskott, är lägre än utbetalningarna, då går systemet med underskott. I dagsläget är det 12 procent, cirka 1 200 miljarder, mer tillgångar än skulder i systemet och Pensionsmyndighetens huvudprognos visar att detta fortsätter att växa de kommande 70 åren pga av buffertfondernas tillväxt. På kort sikt påverkar invandrare, om de arbetar, enbart positivt till den finansiella ställningen i inkomstpensionssystemet genom att avgiftstillgången ökar. Och så länge det är en positiv demografisk tillväxt samt en positiv utveckling för de pensionsgrundande inkomsterna, så kommer pensionssystemets finansiella ställning att stärkas.