De flesta tänker nog inte på att det man gör i vardagen faktiskt får pensionen att växa. Men faktum är att pensionen växer genom livet, när du till exempel pluggar, är föräldraledig och såklart när du jobbar. Om du vill känna dig extra trygg med din framtida pension kan det vara bra att ha koll på vad som faktiskt bygger den.
De flesta inkomster som du betalar skatt för ger allmän pension
Den allmänna pensionen är den pension du får från staten. För att börja tjäna in till den behöver du ha en årsinkomst på minst 24 238 kronor. Kommer du över den gränsen tjänar du in pengar till din allmänna pension från första kronan du tjänar.
Det finns också en övre gräns, du tjänar inte in till allmän pension på inkomster över 614 500 kronor under ett år. Beloppen gäller för år 2024.
Arbetsplats och ålder styr när du tjänar in till din tjänstepension
För din tjänstepension som du får från din arbetsgivare finns ingen inkomstgräns. Du tjänar in till den i stort sett oavsett lönenivå. I vissa tjänstepensionsavtal finns en gräns vid 190 500 kronor i månadslön, men det berör ju inte de allra flesta.
Det som styr när du börjar och slutar tjäna in till tjänstepensionen beror istället på var du jobbar och hur gammal du är. När du loggar in på minPension.se kan du se vilken/vilka tjänstepensioner du har. Logga in på minPension
Extra pengar till pensionen vid olika situationer i livet
Vid många stora händelser i livet behöver man göra annat än att jobba. I flera situationer betalar staten in extra pensionsavgifter som motsvarar en tänkt beräknad inkomst för dig. Det kallas för pensionsgrundande belopp och syns i ditt orange kuvert. Du behöver inte göra något själv för att få dessa registrerade.
När du pluggar
Om du studerar på högskola eller universitet och får studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN, ger det pensionsrätt till den allmänna pensionen. Du kan också få pensionsrätter för studier på grund- och gymnasienivå, men då är det som tidigast från andra kalenderhalvåret det år du fyller 20. Det enda du behöver göra är att söka bidragsdelen i studielånet. Du behöver inte ha haft lön tidigare för att få pensionsrätt för studier.
Pensionsgrundande belopp som registreras för dina studier ger mellan 0,1–2 procent extra i pension per månad livet ut för varje ytterligare år som du studerar. Storleken på tillskottet i pensionen varierar med längden på ditt arbetsliv.
När du får barn
När du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan fortsätter du att tjäna in till din allmänna pension precis som när du jobbar. Arbetsgivare betalar oftast in till tjänstepensionen under föräldraledigheten, men ibland krävs en ansökan. Jag föreslår att du frågar din arbetsgivare vad som gäller för dig.
Den förälder som tjänar minst kan också få extra inbetalningar till sin allmänna pension under barnets fyra första år. Det kallas för pensionsrätt för barnår och de ger dig mellan 200 och 300 kronor mer i allmän pension per månad, livet ut, per barn (jämfört om barnårsrätter inte funnits).
Du kan som max få fyra års barnårsrätter per barn, men då behöver det vara fyra år mellan barnens födelse. Blogg: Pensionstänk mitt i småbarnslivet
Om du blir sjuk
Vid sjukfrånvaro fortsätter du att bygga din pension eftersom sjuklön från arbetsgivaren och sjukpenning från Försäkringskassan är pensionsgrundande, precis som lön. Har du en kollektivavtalad tjänstepension görs inbetalningar till den också.
Faktaruta
Inkomster som ger rätt till allmän pension
- Lön
- Inkomst av näringsverksamhet (överskott)
- Föräldrapenning
- Arbetsskadelivränta
- Arbetslöshetsersättning/aktivitetsstöd
- Omställningsstudiestöd
- Sjukpenning
- Sjukersättning/aktivitetsersättning
Inkomster som inte ger rätt till allmän pension
- Pensionsutbetalningar
- Kapitalinkomster, till exempel räntor, utdelningar och vinster vid försäljning av aktier, villor och bostadsrätter
- Försörjningsstöd (socialbidrag)