Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Jobbonärer – En analys av trender och effekter

Rapporten beskriver jobbonärer, det vill säga personer som har en pensionsgrundande inkomst och en utbetalning av allmän pension samtidigt. Andel, antal, inkomstspridning och snittålder är exempel på sådant som presenteras i rapporten. Rapporten beskriver både hur det ser ut idag samt hur utvecklingen har sett ut under de senaste åren.

Sammanfattning

Jobbonär har under senare år blivit ett begrepp som allt oftare används. Pensionsmyndigheten har valt att definiera en jobbonär som en person som tar ut svensk allmän pension samtidigt som hen har en pensionsgrundande inkomst. Under 2022 fanns det 263 000 jobbonärer i åldrarna 62 – 84 år, vilket utgjorde 4,2 procent av Sveriges befolkning med förvärvsinkomst. Det fanns fler män än kvinnor som var jobbonärer.

Jobbonärerna hade i genomsnitt en högre pension än övriga pensionärer. Deras förvärvsinkomster var dock i genomsnitt lägre än förvärvsinkomsterna hos personer i samma ålder som endast arbetade utan att ta ut pension. En genomsnittlig jobbonär hade en förvärvsinkomst på 173 000 kronor och en allmän pension på 195 000 kronor under år 2022.

Jobbonärernas totala förvärvsinkomst uppgick till 46 miljarder kronor, vilket utgjorde 2 procent av den totala förvärvsinkomsten hos samtliga personer med en förvärvsinkomst i Sverige. För Sveriges totala ekonomi utgjorde jobbonärernas förvärvsinkomster en liten del och har därmed en relativt liten påverkan på pensionssystemet, inkomstskatter samt statsbudgeten. För den enskilda jobbonären var dock förvärvsinkomsten av större betydelse.

Rapport publicerad 2024-11-18

Jobbonärer - en analys av trender och effekter