Rapporter och svar på regeringsuppdrag för åren 2000-2021
Pensionsmyndighetens rapporter och regeringsuppdrag för tidigare år.
Vägledning om robotrådgivare
Rapporten syftar till att bidra med ökad kunskap om vad en robotrådgivare är, vilken nytta den har, vilka robotrådgivare som finns på marknaden samt vad som kan vara bra att tänka på för en sparare som funderar på att använda en robotrådgivare. Granskningen är framför allt gjord utifrån ett långsiktigt sparande, som sparandet till pensionen ofta är. Rapporten är en del i att svara upp till Pensionsmyndighetens uppdrag att stärka pensionssparares och pensionärers ställning som konsumenter av finansiella produkter inom pensionsområdet. Vägledning om robotrådgivare (2021-12-20, pdf)
Hur typiskt är ett typfall?
Rapporten visar att Pensionsmyndigheten standardtypfall – en person som börjar arbeta från 23 års ålder fram till pensionen men en snittlön – är representativ. Typfallet hamnar nära medianvärdet för nyblivna pensionärers utbetalda pension. Däremot underskattar den pensionen som andel av slutlön med cirka 13 procent men utfallet ligger nära de mest förekommande typiska utfallen. Hur typiskt är ett typfall? Rapport 2 i Pensionsmyndighetens faktaserie om pensioner (2021-12-17, pdf)
Rapport 2 i faktaserien: Faktaserie om pensionerna
Är Pensionsmyndighetens handläggning jämställd?
Pensionsmyndigheten tar årligen fram könsuppdelad statistik över de delar av handläggningen där det anses relevant. Statistiken presenteras i myndighetens årsredovisning. I denna rapport analyseras statistiken för de ärenden som har handlagts inom bostadstillägg, efterlevandepension samt omprövningar. Rapporten visar att den könsuppdelade statistiken i årsredovisningen kan visa osakliga könsskillnader som i själva verket inte finns. Är Pensionsmyndighetens handläggning jämställd? (2021-12-14, pdf)
Utdelning av överskott ur inkomstpensionssystemets buffertfond
Rapporten behandlar frågan om vad som menas med över- respektive underskott i inkomstpensionssystemet. Resonemanget utgår i huvudsak från en tidigare utredning samt från att en slutlig avstämning mellan inkomstpensionssystemet och staten inte är gjord. Pensionsmyndigheten anser att den slutliga avstämningen mellan staten och inkomstpensionssystemet ska göras först. Vidare presenteras alternativ för hur utdelning kan genomföras. Utdelning av överskott ur inkomstpensionssystemets buffertfond (2021-12-09, pdf)
Är pensionerna tillräckliga?
Rapporten redovisar beräkningar av kompensationsgrader och pensionsnivåer i syfte att besvara frågan om pensionssystemet levererar tillräckliga pensioner. Eftersom tillräcklighet inte är ett exakt begrepp och beroende av värderingar finns inget exakt svar på frågeställningen. Rapportens syfte är att med utgångspunkt i uttalanden om syften och målsättningar så långt det är möjligt lämna Pensionsmyndighetens bedömningar om pensionernas tillräcklighet. Rapporten är den första av sex rapporter i en faktaserie på temat Hur står det till med pensionerna? Är pensionerna tillräckliga? Rapport 1 i Pensionsmyndighetens faktaserie om pensioner (2021-11-12, pdf)
Rapport 1 i faktaserien: Faktaserie om pensionerna
Hur står det till med pensionerna? (Portalrapport i faktaserie om pensionerna)
Inledande portalrapport i Pensionsmyndighetens faktaserie om pensioner. Rapporten beskriver bland annat vilka avvägningar som måste göras vid utformningen av ett pensionssystem, varför det gamla ATP-systemet frångicks samt hur kritiken mot dagens pensionssystem ser ut. I rapporten presenteras faktaseriens sex stycken kommande rapporter och vilka frågor de är tänkta att besvara. Syftet med kommande serie är att ge ett faktaunderlag som underlättar den pågående debatten om pensionssystemet, pensionerna och pensionärernas ekonomi. Hur står det till med pensionerna? Portalrapport i Pensionsmyndighetens faktaserie om pensioner (2021-10-13, pdf)
Portalrapport i faktaserien: Faktaserie om pensionerna
Högre startpension eller högre årliga pensionsomräkningar
Rapporten visar vi hur förskottsränta i pension fungerar. Dagens nivå på förskottsränta i inkomstpensionen innebär en prioritering av att högre pensionsutbetalningar i början av pensioneringen framför högre årliga omräkningar av pensionerna. Rapporten lyfter flera skäl för att förskottsräntan borde vara lägre än idag och lagstiftaren bör enligt Pensionsmyndigheten se över förskottsräntans nivå. Högre startpension eller högre årliga pensionsomräkningar (2021-10-01, pdf)
Inkomstpensionstillägget - statistik om första utbetalningen
Pensionsmyndighetens statistikrapport visar vilka som fick inkomstpensionstillägg, hur fördelningen i beloppsnivåer föll ut och hur det fördelats sett till kön, ålder och län. Den beskriver också vad inkomstpensionstillägget är, vad som kvalificerar till det och sambandet med den inkomstgrundade allmänna pensionen och intjänandetiden. Statistik per län och kommun finns tillgängligt för nedladdning i rapportens slut. Inkomstpensionstillägget - statistik om första utbetalningen (2021-09-16)
Tidigt uttag av pension i placeringssyfte
Rapporten syftar till att vägleda de som funderar på att göra ett tidigt uttag av den allmänna pensionen för placering i vinstsyfte. Pensionsmyndigheten avråder generellt från att göra ett tidigt uttag för placering i vinstsyfte eftersom det innebär stor osäkerhet och risk för ekonomisk förlust. Har man ändå sådana planer är det bra att vara medveten om hur det kan påverka ens ekonomi. Tidigt uttag av pension i placeringssyfte (2021-09-09, pdf)
Riktad kontroll av utländska pensioner - Bosnien-Hercegovina
Rapporten utgör Pensionsmyndighetens redovisning av kontroll gällande utländsk pension från Bosnien-Hercegovina i förhållande till bosättningsbaserade förmåner. Den första kontrollen har lett till återbetalningar och hindrade framtida utbetalningar på sammanlagt 35 miljoner kronor. Rapporten ska också utgöra en grund för det fortsatta kontrollarbetet genom att öka kunskap om riskfaktorer och därigenom bidra till nya insikter om det förbyggande arbetet. Riktad kontroll av utländska pensioner - Bosnien-Hercegovina (2021-08-10, pdf)
Påverkar gigekonomin pensionerna?
Rapporten syftar till att belysa omfattningen och utvecklingen av gigekonomin för att på så vis kunna dra slutsatser om hur den kan påverka arbetstagarnas pensioner. Påverkar gigekonomin pensionerna? (2021-06-29, pdf)
Att vara jobbonär - en lönsam affär
Rapporten beskriver hur många pensionärer som har en förvärvsinkomst samtidigt som de också tar ut sin allmänna pension och vilka inkomster dessa har. Rapporten redovisar också hur deltidsarbete i kombination med pensionsuttag påverkar pensionen och tips till dig som funderar på att jobba vidare. Att vara jobbonär - en lönsam affär (2021-06-18, pdf)
Sommarjobbare och pension
För den som sommarjobbar och har en relativt låg årsinkomst kan det vara bra att veta vad som betalas in till allmän pension. Det finns bland annat en nedre inkomstgräns som man måste komma över för att tjäna in till allmän pension, det vill säga få intjänade pensionsrätter. Sommarjobbare och pension (2021-05-18, pdf)
Riktmärke för låg avgift för sparande i global indexfond
Rapporten innehåller en rekommendation till spararna om vad som ses som en låg årlig avgift för sparande i global aktieindexfond. Rapporten är en vägledning för sparande inom premiepension, tjänstepension och privat sparande. Riktmärke för låg avgift för sparande i global indexfond (2021-05-07, pdf)
Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2020
Rapporten ger en sammanfattning av läget för pensionsspararna och pensionärerna i premiepensionen vid slutet av 2020 i termer av deras premiepensionskapital och värdeutveckling. Den visar också bland annat statistik över spararnas aktivitet på fondtorget och vilka fonder som väljs mest. Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2020 (2021-05-06, html)
Effekter av höjda avgifter till det allmänna pensionssystemet
Rapporten beskriver hur en höjd pensionsavgift skulle kunna genomföras samt redovisar vissa effekter en sådan höjning skulle få. Effekter av höjda avgifter till det allmänna pensionssystemet (2021-04-23, pdf)
Pensionsnivå utifrån längd på arbetslivet och inkomstnivå
Rapporten visar vilken lön som krävs för att nå ett visst pensionsutfall förutsatt antal arbetade år. Det utfall som söks är dels den lön som innebär att grundskyddet upphör, dels den lön som krävs för att nå över nivå för relativ låg ekonomisk standard (den så kallade ”fattigdomsgränsen”). Pensionsnivå utifrån längd på arbetslivet och inkomstnivå (2021-04-15, pdf)
Spara till pension som företagare 2021
Syftet med denna vägledning är att bidra med ökad kunskap om hur en företagare som driver aktiv enskild näringsverksamhet eller aktiebolag kan spara till sin pension. Spara till pension som företagare 2021 (2021-03-22, pdf)
Avsaknad av tjänstepension 2021
De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Den här promemorian belyser hur mycket mer någon som saknar tjänstepension behöver spara själv. Avsaknad av tjänstepension 2021 (2021-03-22, pdf)
Sveriges pensioner 2006-2019
Rapporten ger en övergripande beskrivning av hur de samlade pensionsbeloppen har utvecklats i Sverige under perioden 2006–2019. Den visar inbetalningar, utbetalningar, förvaltat pensionskapital och värdet på alla idag utlovade pensioner i Sverige. Sveriges pensioner 2006-2019 (2021-03-12, pdf)
Utbetalningar i premiepensionen
Rapporten visar statistik över utbetalningar av premiepensionen 2021, de årliga omräkningarna 2002–2021 och skillnader i utbetalade belopp för pensionärer med olika pensioneringsår. Den belyser bland annat skillnader i utbetalade belopp för pensionärer med olika pensioneringsår och att premiepensionen numera för unga pensionärer inte längre är en obetydlig del av deras pension. Utbetalningar i premiepensionen (2021-03-12)
Uppdrag gällande omräkningarna av garantipension, delredovisning
Delredovisning som berättar om status för handläggningen och vilket utfall, i form av förändrad garantipension, som blivit resultatet för de pensionärer som hittills fått sin pension omräknad. Uppdrag gällande omräkningarna av garantipension, delredovisning (2021-02-01, pdf)
Grundskydd från grunden - alternativa sätt att utforma ett pensionssystems grundskydd
Rapporten syftar till att illustrera att ett grundskydd i ett allmänt pensionssystem kan utformas på olika sätt och att det finns flera avvägningar och målkonflikter i utformningen av grundskydd för äldre. Grundskydd från grunden - alternativa sätt att utforma ett pensionssystems grundskydd (2021-01-22, pdf)
Tjänstepensionens delningstal och dess känslighet för ränteantagande och dödlighet
Rapporten syftar till att informera om känsligheten för olika antaganden om livslängd och förskottsränta. Informationen används för att beräkna de delningstal som olika kollektivavtal använder sig av givet deras ränte- och livslängdsantagande. Ett annat syfte är att förklara hur delningstal används i Pensionsmyndighetens typfallsmodell. Tjänstepensionens delningstal och dess känslighet för ränteantagande och dödlighet (2021-01-22, pdf)
Eget sparande till pension - en konsumentvägledning
Rapporten syftar till att bidra med ökad kunskap om vad du bör tänka på vid eget sparande till pension och de sparformer som finns för långsiktigt sparande som försörjning mot ålderdom eller försäkring vid ett långt liv. Eget sparande till pension - en konsumentvägledning (2021-01-18, pdf)
Pension och skatt 2021. Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar
Rapporten beskriver de ekonomiska konsekvenserna av uttag av pension samt löneinkomster vid olika åldrar. Tyngdpunkten i rapporten är på skatteeffekter. Pension och skatt 2021. Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar (2021-01-04, pdf)
- Agenda 2030 - Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet 2021 (pdf, 125kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgänglighet i kundservice - december 2021 (pdf, 104kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - november 2021 (pdf, 109kB)
- Uppdrag att analysera nyttor och risker vid genomförandet av förordningen om en gemensam digital ingång (pdf, 553kB)
- Riskanalyser avseende felaktiga utbetalningar (pdf, 7702kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - oktober 2021 (pdf, 143kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - september 2021 (pdf, 176kB)
-
Uppdrag gällande omräkningarna av garantipension – Slutredovisning
(pdf, 996kB)
Rapporten redovisar resultatet av de genomförda omräkningarna av garantipension för personer som också har varit bosatta och/eller arbetat i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz. Resultatet av omräkningarna redovisas för enskilda och för statens budget.
- Utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering (pdf, 228kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice Augusti 2021 (pdf, 388kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice Juli 2021 (pdf, 411kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - Juni 2021 (pdf, 357kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - maj 2021 (pdf, 200kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - April 2021 (pdf, 467kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - Mars 2021 (pdf, 439kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - Februari 2021 (pdf, 456kB)
- Verksamhetsläget för handläggningen av bostadstillägg och tillgängligheten i kundservice - Januari 2021 (pdf, 419kB)
- Utvecklingen av pensionsinkomsten för fyra typfall, 2012–2025 (pdf, 1782kB)
- Uppdrag att redovisa åtgärder som bidragit till uppfyllandet av Madrid International Plan of Action on Ageing (pdf, 147kB)
- Redovisning av livsinkomstprofiler (pdf, 1111kB)
- Åtgärder kopplade till premiepensionens fondtorg - Svar på regleringsbrevsuppdrag (pdf, 1037kB)
- Verksamhets- och it-utveckling - svar på regleringsbrev (pdf, 388kB)
- Beräkning av inkomstindex och inkomstbasbelopp för 2022 (pdf, 374kB)
Inkomsttak inom socialförsäkringen
I den här rapporten redovisar vi hur intjänandetaken för förmånerna sjukpenning, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, allmän pension och a-kassa har varit under perioden 1960–2020. Ett syfte med denna rapport är att ta reda på och informera om den betydelse pensionsreformens beslut att inkomstindexera det allmänna ålderspensionssystemets tak har haft. Inkomsttak inom socialförsäkringen (2020-12-18, pdf)
Blev det som du tänkt dig? En studie bland 70-75-åringar
Sveriges befolkning i åldern 70 – 75 är nöjda med de flesta av sina pensionsbeslut. De uppger att de har en bättre hälsa än när de gick i pension och har anpassat sig till en ny ekonomisk situation sedan de började ta ut pension. Men mellan fem och tio år efter pensionering uppger många att de hellre skulle ha arbetat längre och börjat ta ut pension senare. En del skulle också ha valt att ta ut sin tjänstepension på längre tid. Blev det som du tänkt dig? En studie bland 70-75-åringar. (2020-11-18, pdf)
Hur påverkar ekonomiska drivkrafter pensionsbeslutet? En litteraturöversikt
Syftet med denna rapport är att med hjälp av en litteraturstudie sammanfatta kunskapen om sambandet mellan ekonomiska drivkrafter och pensionsbeslutet i Sverige. Hur påverkar ekonomiska drivkrafter pensionsbeslutet? En litteraturöversikt (2020-11-18, pdf)
Årliga omräkningar av inkomstpensionen 2002-2020
Rapporten visar på inkomstpensionens årliga omräkning sedan den följsamhetsindexerades 2002 till 2020. Av rapporten framgår att de flesta, inte alla, har fått realt förbättrade pensioner sedan de pensionerades. Årliga omräkningar av inkomstpensionen 2002-2020 (2020-10-29, pdf)
My ideal pension: a survey of what we want from our pension
The Swedish Pensions Agency has investigated what people would choose if they had freedom of choice, while remaining financially consistent, between when they want to retire, the size of their pension and how much they want to save. The report is based on survey data from the spring of 2020 and was published in Swedish in September 2020. My ideal pension: a survey of what we want from our pension (2020-11-17)
Min idealpension: en undersökning om hur vi vill att vår pension ska vara
Pensionsmyndigheten har undersökt hur människor skulle välja, om de fick välja fritt, men ekonomiskt motsägelsefritt, mellan när de vill gå i pension, pensionens storlek och hur mycket de vill spara. En rapport som presenterar resultaten av en enkätundersökning genomförd under våren 2020. Min idealpension: en undersökning om hur vi vill att vår pension ska vara (2020-09-24, pdf)
Hållbarhet på Pensionsmyndighetens fondtorg - hur väljer pensionsspararna?
Sedan april 2019 finns nya verktyg på Pensionsmyndighetens fondtorg med syftet att göra det enklare för pensionärer och pensionssparare att välja fonder efter olika typer av hållbarhetsmärkningar. Denna rapport presenterar resultat för hur premiepensionsspararna väljer, eller inte väljer, bland dessa märkningar och filtreringar. Hållbarhet på Pensionsmyndighetens fondtorg - hur väljer pensionsspararna? (2020-06-16, pdf)
Sommarjobbare och pension 2020
Det kan vara bra att veta för de som sommarjobbar och för de som har relativt låga årsinkomster vad som betalas in till allmän pension. Det finns bland annat en nedre inkomstgräns som man måste komma över för att tjäna in till allmän pension, det vill säga få intjänade pensionsrätter. Sommarjobbare och pension 2020 (2020-05-26, pdf)
Allmänna ombudet för socialförsäkringen - årlig rapport 2019
Allmänna ombudet för socialförsäkringen - årlig rapport 2019 (2020-05-25, pdf)
Premiepensionen - pensionsspararna och pensionärerna 2019
Uppgången på aktiemarknaderna under 2019, både i Sverige och i stora delar av den övriga världen, påverkade värdeutvecklingen i premiepensionsfonderna positivt. Det visar den senaste årsrapporten om premiepension från Pensionsmyndigheten. Premiepensionen - pensionsspararna och pensionärerna 2019
Sveriges pensioner 2006-2018
Beskrivande statistik av de övergripande beloppen för allmän pension, tjänstepension och privat avdragsgillt pensionssparande. Sveriges pensioner 2006-2018 (2020-04-14, pdf)
Avsaknad av tjänstepension 2020
De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Den här promemorian belyser hur mycket mer någon som saknar tjänstepension behöver spara själv. Avsaknad av tjänstepension 2020 (2020-03-25, pdf)
Spara till pensionen som företagare
Syftet med denna vägledning är att bidra med ökad kunskap om hur en företagare som driver aktiv enskild näringsverksamhet eller aktiebolag kan spara till sin pension. Spara till pensionen som företagare (2020-03-25 , pdf)
Behövs en ny produkt för privat pensionssparande?
Rapporten problematiserar kortfattat vad som definierar ett pensionssparande och bland annat för- och nackdelar med avdragsrätt i ett sparande. Rapporten diskuterar också kring behovet av en ny produkt för privat pensionssparande och vad som i så fall skulle särskilja denna sparprodukt jämfört med de sparprodukter som finns idag. Behövs en ny produkt för privat pensionssparande? (2020-03-10, pdf)
Har bostadstillägget inverkan på hyran och avgiften för äldreomsorg för pensionärer
Rapporten tar upp hyran och avgiften inom äldreomsorg för pensionärer. Syftet är att analysera om bostadstillägget inverkar på pensionärens hyra och avgift för äldreomsorg. Det kan till exempel gälla när reglerna för bostadstillägg ändras. Har bostadstillägget inverkan på hyran och avgiften för äldreomsorg för pensionärer (2020-03-06, pdf)
Förmånsbestämda tjänstepensioner
Rapporten beskriver de förmånsbestämda tjänstepensionernas funktionssätt och presenterar beräkningar för hur tjänstepensionen påverkas av att sluta arbeta eller gå ned i arbetstid innan 65 års ålder. Förmånsbestämda tjänstepensioner - Hur påverkas tjänstepensionen av att sluta arbeta eller gå ned i arbetstid innan 65 års ålder? (2020-03-05, pdf)
Pension och skatt 2020. Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar
Rapporten beskriver de ekonomiska konsekvenserna när man väljer tidpunkt för sitt uttag av pension och när man väljer att sluta sitt arbete. Tyngdpunkten i rapporten är på skatteeffekter. Pension och skatt 2020. Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar (2020-01-10, pdf)
- Utvärdering av informationsuppdraget sedan 2014 (pdf, 1694kB)
- Beräkning av inkomstindex och inkomstbasbelopp för 2021 (pdf, 370kB)
- Utvärdering av de skärpta kraven för fonder och fondförvaltare i premiepensionssystemet (pdf, 749kB)
- Utvärdering av informationsinsatser för ett längre arbetsliv (pdf, 375kB)
-
Uppdrag om bostadstillägg
(pdf, 695kB)
Rapporten redovisar mörkertalets utveckling, hur det påverkar andelen med låg ekonomisk standard samt genomförda insatser för att öka kunskapen om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Vidare redovisas en analys av hur in- och utflöden av förmånstagare påverkas av senare års regelförändringar för bostadstillägg.
-
Förberedelser för införande av en ny pensionsförmån - Delrapport enligt uppdrag i regleringsbrev
(pdf, 471kB)
Rapporten delredovisar Pensionsmyndighetens arbete kring förberedelserna för att införa en ny pensionsförmån, inkomstpensionstillägg. Innehållet i rapporten visar planen för införandet, risker och aktuell status.
- Utvecklingen av pensionsinkomsten för fyra typfall, 2011-2024 (publicerad 2020-04-15) (pdf, 1924kB)
- Svar på regeringsuppdrag - Handlingsplan för bostadstillägg och kundservice (pdf, 4190kB)
- Svar på regleringsbrevsuppdrag - Verksamhets- och it-utveckling (pdf, 503kB)
-
Pensionsåldrar och arbetslivets längd - svar på regleringsbrevsuppdrag 2020
(pdf, 1170kB)
Rapporten visar mått på medelpensioneringsålder, utträdesålder, inträdesålder samt antal år med intjänade pensionsrätter.
-
Redovising av livsinkomstprofiler - svar regeringsuppdrag om livsinkomster och kompensationsgrader 2020
(pdf, 344kB)
Rapporten redovisar tre inkomstgruppers årsinkomster fram till 65 års ålder 2018. Vidare redovisas beräknade kompensationsgrader för samma inkomstgrupper under perioden 2014–2018.
Tidigt uttag av pension i placeringssyfte
Rapporten ger kunskap om vad ett tidigt uttag av den allmänna pensionen för att placera pengarna innebär och ur det påverkar en individs totala pension och ekonomi. Den är en uppdatering av tidigare rapporter från 2015 och 2017. Tidigt uttag av pension i placeringssyfte, 2019-12-13 (pdf)
Theoretical Gender Gaps in Pensions
Rapporten beskriver de grundläggande orsakerna till skillnader i pension mellan kvinnor och män. För att kvantifiera orsakerna används en enkel, fiktiv metod för pensionsberäkning för ett stort antal länder. I beräkningen används vissa data om inkomsts- och livslängds skillnader mellan kvinnor och män. Rapporten är ett resultat av Pensionsmyndighetens samverkan med International Social Security Association (ISSA) och är på engelska. Theoretical Gender Gaps in Pensions, 2019-11-19 (pdf)
Typfallsberäkningar av pension för de 20 vanligaste yrkena
Uppdatering av tidigare rapport från 2015-04-13 om pensionsutfallet för de 20 vanligaste yrkena i Sverige. Typfallsberäkningar av pension för de 20 vanligaste yrkena, 2019-11-19 (pdf)
Pensionsnivåer och kompensationsgrader för nytillkomna pensionärer 2016
Rapporten beskriver storleken på pensionen i förhållande till pensionsgrundande inkomst som nyblivna pensionärer hade före pensionen. Pensionsnivåer och kompensationsgrader för nytillkomna pensionärer 2016, rapport, 2019-10-31(pdf)
Finns det en pensionärsskatt
Rapporten beskriver hur inkomstbeskattningens olika delar påverkar pensionen efter skatt. Fokus är de skattemässiga effekterna av det förhöjda grundavdraget som ges till dem som är äldre än 65 år. Den jämför också skatteuttaget mellan olika inkomst- och åldersgrupper av pensionärer och pensionssparare. Finns det en pensionärsskatt, rapport 2019-09-18 (pdf)
Sveriges pensioner 2005-2017
Rapporten ger siffror över det samlade förvaltade pensionskapitalet inom den allmänna inkomstgrundande pensionen, tjänstepensionen och den avdragsgilla privata pensionen. Sveriges pensioner 2005-2017, rapport 2019-09-03 (pdf)
Tumregler för pensionen
I rapporten presenterar Pensionsmyndigheten tumregler för pensionen som visar hur olika faktorer påverkar den framtida pensionen samt förenklade formler för den som själv vill göra pensionsberäkningar. Tumregler för pensionen, rapport, 2019-08-19 (pdf)
Idealpension - en undersökning om hur vi vill att vår pension ska vara
Pensionsmyndigheten har undersökt hur människor skulle välja – om de fick välja fritt – mellan när de vill gå i pension, pensionens storlek och hur mycket av inkomsten de är villiga att avstå till sin pension, där de tre valen är beroende av varandra. Idealpension - en undersökning om hur vi vill att vår pension ska vara, 2019-04-11
Utvärdering av individuella prognoser för allmän pension
Rapporten undersöker hur prognoserna för den allmänna pensioner överensstämmer med de faktiska belopp som utbetalades till 65-åringar vilka påbörjade sitt pensionsuttag år 2018. Utvärdering av individuella prognoser för allmän pension, 2019-06-11
Sommarjobbare och pension
Det kan vara bra att veta för de som sommarjobbar vad som betalas in till pension. Det finns bland annat en nedre inkomstgräns som man måste komma över för att få intjänade pensionsrätter. Sommarjobbare och pension, 2019-06-05 (pdf)
Passar förvalen alla?
En beskrivning av förvalsalternativen inom tjänste- och premiepensionen. Passar förvalen alla?, 2019-06-03 (pdf)
Allmänna ombudet för socialförsäkringen - årlig rapport 2018
Allmänna ombudet för socialförsäkringen - årlig rapport 2018, 2019-03-25 (pdf)
Pensionsbeslutet - blev det bra?
Rapporten beskriver en undersökning som belyser processen kring pensioneringen, alltifrån livet innan och planeringen inför pensionen till själva pensionsbeslutet och vissa aspekter av livet som pensionär. Pensionsbeslutet - blev det bra?, 2019-03-14 (pdf)
Mörkertalet inom bostadstillägg till pensionärer
I rapporten redovisas en skattning av mörkertalet inom bostadstillägg, skattningens osäkerhet samt resultat från tidigare undersökningar. Mörkertalet inom bostadstillägg till pensionärer, 2019-02-29 (pdf)
Spara till pension som företagare
En vägledning hur företagare kan spara till sin pension. Bland annat beskrivs hur företagare kan påverka den allmänna pensionen och att företagare behöver kompensera för avsaknad av tjänstepension. Spara till pension som företagare 2019-02-25 (pdf)
Avsaknad av tjänstepension - hur mycket behöver man spara för att kompensera för detta?
Rapporten visar hur mycket den som saknar tjänstepension i sin anställning behöver spara själv, antingen utifrån befintlig inkomst eller genom att begära en högre lön. Avsaknad av tjänstepension - hur mycket behöver man spara för att kompensera för detta? 2019-02-25 (pdf)
Årliga omräkningar av pensionerna – Inkomstpensionen 2002-2018
Inkomstpensionerna har sedan 2001 ökat realt med 4,5 procent. Sedan 2009 är pensioner oförändrade medan de som pensionerades 2011 har pensionerna ökat realt med 7-8 procent. Årliga omräkningar av pensionerna – Inkomstpensionen 2002-2018, 2019-01-29 (pdf)
Pension och skatt 2019
- Medelpensioneringsålder, utträdersålder m.m - Svar på regleringsbrevsuppdrag 2019 (pdf, 1694kB)
- Utvecklingen av pensionsinkomsten för fyra typfall, 2010-2023. Regleringsuppdrag 2019 (pdf, 1296kB)
- Pensionernas tillräcklighet - Svar på regeringsuppdrag (pdf, 3943kB)
- Svar på regeringsuppdrag (7) - Åtgärder kopplade till premiepensionens fondtorg (pdf, 1617kB)
- Redovisning av livsinkomstprofiler - Regeringsuppdrag om livsinkomster och kompensationsgrader (pdf, 1141kB)
- Beräkning av inkomstindex och inkomstbasbelopp för 2020 (pdf, 597kB)
-
Regeringsuppdrag (7) - Åtgärder kopplade till premiepensionens fondtorg, helåret 2019
(pdf, 474kB)
Pensionsmyndighetens rapport till socialdepartementet, regeringskansliet. Svar på regeringsuppdrag (7) – Åtgärder kopplade till premiepensionens fondtorg, helåret 2019. Dok.bet. PID175502, Dnr. VER 2019-246
Vem vinner och vem förlorar på uttag av allmän pension före 65 års ålder
Rapporten visar vilka inkomstgrupper som tjänar ekonomiskt på att ta ut sin allmänna pension före 65 års ålder, och vilka grupper som inte tjänar på det. Vem vinner och vem förlorar på uttag av allmän pension före 65 års ålder, 2018-12-14
Robotrådgivare - en marknadsöversikt
Pensionsmyndigheten har ett konsumentuppdrag från regeringen att stärka pensionssparares och pensionärers ställning som konsumenter. Som ett led i detta behöver myndigheten få kunskap om nya produkter och tjänster på sparmarknaden. I denna rapport gör vi därför en marknadsöversikt av robotrådgivare. Robotrådgivare - en marknadsöversikt, 2018-10-02 (pdf)
Utvärdering av individuella prognoser för allmän pension
Rapporten undersöker hur prognoserna för pensionsbelopp i orange kuvert överensstämmer med de utbetalda belopp av allmän pension som gjordes till 65-åringar som påbörjade sitt pensionsuttag år 2017. Utvärdering av individuella prognoser för allmän pension
Sommarjobbare och pension
Det kan vara bra att veta för de som sommarjobbar vad som betalas in till pension. Det finns bland annat en nedre inkomstgräns som man måste komma över för att få intjänade pensionsrätter. Sommarjobbare och pension, 2018-06-12
Äldre med låga inkomster
Rapport med fakta om äldre med låga inkomster. Äldre kvinnor och utrikesfödda löper större risk för att ha sämre inkomster. Ingen tydlig trend för ökad andel av äldre med låga inkomster sedan 2006. Äldre med låga inkomster, 2018-06-04 (pdf)
Hållbara fonder inom premiepensionssystemet
Årligen återkommande rapport som illustrerar sammanfattande statistik om fonderna på premiepensionens fondtorg, med särskilt fokus på hållbara fonder. Hållbara fonder inom premiepensionssystemet, 2017(pdf)
Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2017
Beskrivande statistik över värdeutveckling för pensionssparare och pensionärer sedan start och innevarande år, uppdelat på bland annat om man valt egen portfölj eller AP7 Såfa, kön, ålder, inträdesår. Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2017, 2018-03-27 (pdf)
Nyblivna pensionärer 2017, kommenterad statistik
Beskrivande statistik av de individer som under året påbörjade helt eller delvis uttag av allmän pension. Nyblivna pensionärer 2017, kommenterad statistik, 2018-03-22 (pdf)
Eget sparande till pension - en konsumentvägledning
Rapport som beskriver vad du bör tänka på vid eget sparande till pension och de sparformer som finns för långsiktigt pensionssparande. Att arbeta längre kan vara ett alternativ till eget sparande. Eget sparande till pension - en konsumentvägledning, 2018-02-28 (pdf)
Sveriges pensioner 2005-2016
Beskrivande statistik av de övergripande beloppen för de olika typerna av pensioner. Sveriges pensioner 2005-2016, 2018-02-19 (pdf)
Alternativ pensionsålder
I denna rapport beskrivs alternativ pensionsålder. Alternativ pensionsålder ger en fingervisning om hur långt arbetsliv som krävs för att kompensera för livslängdsökningens minskning av månadspensionen. Alternativ pensionsålder, 2018-01-17 (pdf)
Avsaknad av tjänstepension - hur mycket behöver man spara för att kompensera för detta?
Rapporten visar hur mycket den som saknar tjänstepension i sin anställning behöver spara själv, antingen utifrån befintlig inkomst eller genom att begära en högre lön. Avsaknad av tjänstepension - hur mycket behöver man spara för att kompensera för detta?, 2018-01-16 (pdf)
Spara till pension som företagare
En vägledning hur företagare kan spara till sin pension. Bland annat beskrivs hur företagare kan påverka den allmänna pensionen och att företagare behöver kompensera för avsaknad av tjänstepension. Spara till pension som företagare, 2018-01-16 (pdf)
Skydden till efterlevande inom tjänstepensionen - valen och valbeteendet
Rapporten går bland annat igenom de olika efterlevandeskydden som finns inom tjänstepensionsavtalen, vad de kostar och hur den som står inför valet att teckna ett efterlevandeskydd kan tänka. Skydden till efterlevande inom tjänstepensionen - valen och valbeteendet, 2018-02-16 (pdf)
- Varför får kvinnor och män olika mycket i inkomstpension? (pdf, 3851kB)
-
Effektivare tolkanvändning och utvecklad flerspråkig service
(pdf, 568kB)
PID164149
Pensionsmyndighetens erfarenhet, från samråd med nationella minoriteter och pensionärer och pensionssparares behov av pensionsinformation oavsett språk, säger att individuell information i personliga kanaler ger nytta för kunden.
-
Redovisning av livsinkomstprofiler - regeringsuppdrag om livsinkomster och kompensationsgrader
(pdf, 1138kB)
Rapporten redovisar tre inkomstgruppers årsinkomster fram till 65 års ålder 2016. Vidare redovisas beräknade kompensationsgrader för samma inkomstgrupper under perioden 2012–2016.
- Svar på regeringsuppdraget Varför får kvinnor och män olika mycket i inkomstpension - 2018 (pdf, 3810kB)
- Beräkning av inkomstindex och inkomstbasbelopp för 2019 (pdf, 500kB)
- Konstruktion av riktålder - Svar på regeringsuppdrag (pdf, 2156kB)
-
Jämställdhetsintegrering 2015-2017
(pdf, 690kB)
PID164954
Pensionsmyndighetens arbete med jämställdhetsintegrering syftar till att bidra till det jämställdhetspolitiska delmålet om ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi har valt ut tre verksamhetsområden; myndighetsutövning, service och information, där vi systematiskt redovisar resultaten könsuppdelat.
-
Informationsinsatsernas effekter på kunskap och beteende
(pdf, 1598kB)
Pensionsmyndigheten har definierat effekter på kunskap och beteende för de tre senaste målen: Mål om personinformation, mål om jämställda pensioner och mål om att stärka pensionsspararens och pensionärers ställning som konsumenter.
- Analys av efterlevandeskyddet - Svar på regeringsuppdrag (pdf, 3442kB)
-
Medelpensioneringsålder och utträdesålder, m.m.
(pdf, 2039kB)
PID166267
Presenterar olika mått för att beskriva vid vilken ålder vi i genomsnitt slutar arbeta och börjar ta ut pension, samt hur många år med pensionsrätt de som nyligen pensionerat sig hunnit tjäna in.
- Regeringsuppdrag (17) - Åtgärder kopplande till premiepensionens fondtorg (pdf, 234kB)
-
Pensionsinkomsten för fyra ensamstående typfall 2009-2022
(pdf, 1054kB)
Redovisning av inkomsterna efter skatt och bidrag för fyra typiska pensionärer sedan 2009.
-
Regeringsuppdrag delrapport 2018 Regeringsuppdrag Uppdrag att analysera de konsekvenser av ett Brittiskt utträde ur EU
(pdf, 448kB)
PID163421
Pensionsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att analysera konsekvenserna av ett brittiskt utträde ur den Europeiska unionen (EU). Analysens utgångspunkt är de eventuella konsekvenser som utträdet kan medföra för personer med anknytning till de svenska sociala trygghetssystemen, företag med koppling till Sverige, de olika förmånsslagen inom Pensionsmyndighetens ansvarsområde samt myndighetens handläggning.
- Tidigt uttag av pension i placeringssyfte (pdf, 106kB) 2017-01-19
- Marknaden för seniorlån (pdf, 197kB) 2017-01-04
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder (pdf, 679kB) 2017-05-03
- Nyblivna pensionärer 2016 (pdf, 2906kB) 2017-12-15
- Regleringsbrevsuppdrag 2017: Utveckla typfallsmått (pdf, 613kB) 2017-04-24
- Pension och skatt 2018 (pdf, 707kB) 2017-12-19
- Pension i det gamla och nya pensionssystemet - en studie (pdf, 347kB) 2017-03-31
- Formel för alternativ pensionsålder (pdf, 1324kB) 2017-11-23
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2016 (pdf, 1020kB)
- Statistik kring hållbara fonder inom premiepensionssystemet 2016 (pdf, 1451kB) 2017-09-07
- Rapporterade kundproblem inom premiepensionsområdet (pdf, 179kB) 2017-05-11
- Bör fondsparare utgå från tidigare års avkastning när de väljer fonder? (pdf, 920kB) 2017-11-28
- Stärkt konsumentskydd inom premiepensionen (pdf, 1008kB) 2017-06-01
- Äldres marginaleffekter (pdf, 1013kB) 2017-12-01
- Pensionärer med grundskydd (pdf, 1045kB)
- Flexpension och delpension (pdf, 731kB) 2017-09-12
- Prototyp Uttagsplan - enklare att planera pensionsuttag (pdf, 2258kB) 2017-02-01
- Sveriges Pensioner 2005-2015 (pdf, 587kB) 2017-04-26
- Översyn av kostnadssänkande åtgärder (pdf, 1116kB) PID160901
- Beräkning av inkomstindex och inkomstbasbelopp för 2018 (pdf, 196kB)
- Migrationens påverkan på pensionerna och grundskyddet - svar på regleringsbrev (pdf, 2573kB)
- Rapport för ökad kunskap om tjänstepensioner - slutredovisning av regeringsuppdrag (pdf, 644kB)
- Änkepensionens utfasning (pdf, 358kB)
- Stärkt konsumentskydd inom premiepensionen (pdf, 1008kB)
- Utveckla och redovisa inkomstprofiler för olika grupper (pdf, 750kB)
- Förslag till åtgärder för att stärka konsumentskyddet i premiepensionen (preliminär redovisning) (pdf, 383kB)
- Uppdrag till Pensionsmyndigheten att stärka konsumentskyddet på Pensionsmyndighetens fondtorg (pdf, 392kB)
-
Migrationens påverkan på pensionsnivåerna och grundskyddet
(pdf, 2571kB)
Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet 2017
- Kommenterad statistik - pensionsrätt för barnår (pdf, 467kB) 2016-01-25
- Pension och skatt 2016 (pdf, 391kB) 2016-01-15
- Förstudie: Vad innebär utfasningen av änkepensionen för kvinnliga pensionärers ekonomi? (pdf, 1079kB) 2016-06-29
- Typfallsmått 2016 (pdf, 501kB) 2016-05-03
- Sveriges pensioner 2005-2014 (pdf, 401kB) 2016-04-05
- Registerbaserad in- och utträdesålder på arbetsmarknaden (pdf, 723kB) 2016-06-29
- Lagen om anställningsskydd (LAS) (pdf, 663kB)
- Livslängdsanalys för olika inkomstgrupper, riktåldersrapport 3 (pdf, 303kB) 2016-02-02
- Pensionering och utträdet ur arbetslivet - skillnader mellan kvinnor och män? (pdf, 248kB) 2016-09-16
- Spara till pension som företagare (pdf, 128kB) 2016-10-25
- Pensioner för län och kommuner 2016 (xlsx, 32kB) 2016-02-10
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2015 (pdf, 566kB) 2016-09-26
- Pensionsåldrar internationellt, riktåldersrapport 2 (pdf, 315kB) 2016-02-02
- Pension och skatt 2017 (pdf, 178kB) 2016-12-19
- Tumregler för pensionsberäkningar (pdf, 347kB) 2016-11-03
- Premiepensionens delningstal och dess känslighet för ändrad livslängd och ränteantagande (pdf, 133kB) 2016-06-30
- Presentation riktåldersrapporter (pdf, 740kB) 2016-02-05
- Ger högre inkomst högre pension (pdf, 678kB) 2016-09-12
- Hur mycket mer får du i pension när du jobbar några år längre (pdf, 431kB) 2016-10-28
- Statistik över hållbara fonder (pdf, 523kB) 2016-09-01
- Uppföljning av prognostiserade delningstal för inkomstpensionen i Orange kuvert (pdf, 490kB) 2016-06-23
- Så påverkar en höjd pensionsålder samhällsekonomin, riktåldersrapport 4 (pdf, 784kB) 2016-02-02
- Avsaknad av tjänstepension - hur mycket mer behöver sparas för att kompensera för detta? (pdf, 227kB) 2016-06-16
- Pensionsåldrar i Sverige - en tillbakablick, riktåldersrapport 1 (pdf, 365kB) 2016-02-02
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder - maj 2016 (pdf, 736kB) 2016-05-03
- Vilka grupper gynnas eller missgynnas av en höjd pensionsålder? – riktåldersrapport 6 (pdf, 251kB) 2016-05-14
- Rabattmodellens effekt på sparande utöver PP (pdf, 298kB) 2016-09-29
- Hur påverkar en höjd pensionsålder pensionssystemets finansiella ställning - riktåldersrapport 5 (pdf, 251kB) 2016-02-02
- Seniorlån - rapport 2016 (pdf, 145kB) 2016-04-21
- Asylinvandringens ekonomiska effekter på pensionssystemet (pdf, 826kB) 2016-04-15
- Kommenterad statistik - pensionsrätt för barnår (pdf, 483kB) 2016-12-15
- Kommenterad statistik - efterlevandepension till vuxna (pdf, 511kB) 2016-12-22
- Alternativ pensionsålder (pdf, 119kB) 2016-12-21
- Hållbara fonder på fondtorget (pdf, 383kB)
- Beräkning av inkomstindex och inkomstbasbelopp (pdf, 72kB)
- Äldreförsörjningsstödets utveckling över tid (pdf, 454kB)
- Underhållsstöd och efterlevandestöd för nyanlända barn (pdf, 689kB)
- Konsumentuppdraget (pdf, 573kB)
- Nationella minoriteter (pdf, 72kB)
- Analys av överföring av premiepension ur ett jämställdhetsperspektiv (pdf, 1132kB)
- Jämförelse av avgifter på fondtorget (pdf, 564kB)
- Kompletterande underlag utökad barnårsrätt (pdf, 476kB)
- Uppdrag att analysera potentialen för användning av molntjänster i staten (pdf, 2565kB)
- Åtgärder för att informera om val inom pensionssystemet (pdf, 285kB)
- För ökad kunskap om tjänstepensioner - delredovisning 2016 1.0 (pdf, 748kB)
- Nationella minoriteter 2016 (pdf, 260kB)
- Tidigt uttag av allmän pension och placering i kapitalförsäkring (pdf, 75kB) 2015-06-10
- Återbäringsräntan för premiepensionens traditionella livförsäkring (pdf, 105kB) 2015-04-14
- Jämställd myndighetsutövning (pdf, 699kB) 2015-06-03
- Eget sparande till pension – en konsumentvägledning (pdf, 312kB) 2015-12-03
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2014 (pdf, 479kB) 2015-03-19
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2014 (pdf, 193kB) 2015-05-23
- Inventering av könsuppdelad statistik (pdf, 133kB) 2015-06-03
- Metoder som stimulerar till senare pensionsuttag för dem med låg pension (pdf, 471kB) 2015-01-15
- Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension (pdf, 94kB) 2015-03-27
- Tumregler för pensionsberäkningar (pdf, 682kB) 2015-09-24
- Förändring av inkomstpensionen 2016 (pdf, 777kB) 2015-12-22
- Etiska fonder inom premiepensionssystemet (pdf, 338kB) 2015-09-09
- Regeländringar inom bostadstillägg (pdf, 62kB) 2015-06-23
- Typfallsberäkningar av pension för de vanligaste yrkena (pdf, 702kB) 2016-04-04
- Nedräkning av inkomstpension vid 65 år för dem som har tagit ut inkomstpension tidigt (pdf, 26kB) 2015-11-10
- Egenföretagare och allmän pension 2015 (pdf, 626kB) 2015-04-20
- Pensionsspararna i orange kuvert 2015 (pdf, 460kB) 2015-03-02
- Pension och skatt 2015 (pdf, 444kB) 2015-01-20
- Jämställd information och bemötande på Pensionsmyndigheten? (pdf, 1542kB) 2015-02-19
- Könsskillnader i Pensionsmyndighetens statistik (pdf, 154kB) 2015-03-06
- Plan för jämställdhetsintegrering av verksamheten på Pensionsmyndigheten 2015-2018 (pdf, 553kB)
- Information om vilka val som finns inom pensionssystemet (pdf, 1343kB)
- Analys av pensionsrätt för barnår respektive studier ur ett jämställdhetsperspektiv (pdf, 2489kB)
- Informationsgivning i gränsöverskridande situationer (pdf, 565kB)
- Förslag till inkomstindex, inkomstbasbelopp, balanstal samt balansindex (2015-07-17) (pdf, 147kB)
- Jämförelse av avgifter på fondtorget (2015-04-30) (pdf, 527kB)
- Felaktiga utbetalningar (2015-04-30) (pdf, 422kB)
- Resultatredovisning: Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014 (pdf, 463kB)
- Eget sparande till pension - en konsumentvägledning (pdf, 279kB) 2014-12-11
- Grundskyddet i pensionssystemet (pdf, 1397kB) 2014-12-08
- Hur påverkas pensionssystemets finansiella ställning av ett längre arbetsliv (pdf, 484kB) 2014-12-03
- Skäl att gå i pension eller inte (pdf, 370kB) 2014-11-13
- Nolltillväxt i prognoser (pdf, 209kB) 2014-09-26
- Seniorlån (pdf, 88kB) 2014-09-23
- Förvaltningstjänster (pdf, 366kB) 2014-06-27
- Minskning av fondkostnader inom premiepensionssystemet (pdf, 1363kB) 2014-06-16
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2013 (pdf, 261kB) 2014-05-19
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2013 (pdf, 959kB) 2014-05-02
- Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension (pdf, 331kB) 2014-04-11
- Pension och skatt 2014 (pdf, 444kB) 2014-03-24
- Pensionsspararna i orange kuvert 2014 (pdf, 517kB) 2014-02-23
- Pensionsinformation Återrapportering- regleringsbrev 2013 (pdf, 392kB)
- Regleringsbrevsuppdrag mörkertal 20141030 (pdf, 478kB)
- Förslag till inkomstindex, inkomstbasbelopp, balanstal samt balansindex (2014-07-17) (pdf, 146kB)
- Regleringsbrevsuppdrag Mörkertal år 2014 (2014-06-09) (pdf, 84kB)
- Regleringsbrevsuppdrag Utveckla typfallsmått (2014-05-12) (pdf, 2774kB)
- Sysselsättning och pensionssystemet (pdf, 106kB) 2013-12-11
- Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension (pdf, 96kB) 2013-12-09
- Inträdesålder på arbetsmarknaden och antal år med pensionsrätt (pdf, 829kB) 2013-12-02
- Arbetslivets längd – om studier, debutålder och utträdesålder (pdf, 686kB) 2013-11-11
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2012 (pdf, 938kB) 2013-11-10
- Överföring från AP-fonden till statsbudgeten 1999-2001 (pdf, 50kB) 2013-11-01
- Balanseringens inverkan på pensionerna samt hushållens inkomster totalt (pdf, 41kB) 2013-11-01
- Promemoria - Budgetunderlag och anslagsuppföljningar (pdf, 796kB) 2012-10-16
- De äldres disponibla inkomster 2013 (pdf, 273kB) 2013-10-04
- Gilla din ekonomi - Trygga din ekonomiska framtid (pdf, 595kB) 2013-09-14
- Hur den allmänna pensionen påverkas av en avgiftsväxling från premiepensionen (pdf, 86kB) 2013-08-27
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2012 (pdf, 695kB) 2013-05-24
- Alternativ pensionsålder (pdf, 151kB) 2013-02-04
- Rapport - Arbetsgivarens attityd till äldre arbetskraft (pdf, 1225kB) 2013-01-22
- Regeringsuppdrag internationella ärenden (2013-12-19) (pdf, 1273kB)
- Redovisning av effekterna av övergången till beslut om bostadstillägg som gäller tills vidare (pdf, 2389kB)
- Regleringsbrevsuppdrag - Stärka konsumenternas ställning (2013-11-30) (pdf, 494kB)
- Pensionsmyndighetens plan för jämställdhetsintegrering i kärnverksamheten (2013-08-26) (pdf, 294kB)
- Regleringsbrevsuppdrag - Information om inriktning och risknivå i AP7 Såfa (pdf, 449kB)
- Förslag till inkomstindex, inkomstbasbelopp, balanstal samt balansindex (2013-07-25) (pdf, 147kB)
- Kompletterande analys av inkomstindex utformning (2013-06-24) (pdf, 1326kB)
- Fördjupad analys av vissa beräkningsregler i inkomstpensionssystemet (2013-02-25) (pdf, 2657kB)
- Samverkan mellan Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan (2013-02-05) (pdf, 676kB)
- Utträdesåldern från arbetslivet - ett internationellt perspektiv (pdf, 119kB) 2012-12-07
- Arbetskraftsdeltagandet i högre åldrar 2012 (pdf, 119kB) 2012-12-07
- The average age of exit from labour market (pdf, 579kB) 2012-05-30
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2011 (pdf, 662kB) 2012-05-03
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2011 (pdf, 768kB) 2012-04-13
-
Förstudierapport Mina fullmakter 1.1
(pdf, 1490kB)
2012-04-05
Pejl® Projektstyrningsmodell
- AP-fonderna inkomster, utgifter, fondkapital och avkastning (pdf, 329kB) 2012-03-26
- Kartläggning av hur förvaltningstjänsterna ser ut efter stoppet av massfondbyten den 1 december 2011 (pdf, 246kB) 2012-02-24
- Pensionsmyndighetens roll för att stärka pensionsspararnas och pensionärernas ställning som konsumenter (2012-11-28) (pdf, 295kB)
- Informationsuppdraget, Regleringsbrev 2012 (2012-11-30) (pdf, 450kB)
- Pensionsmyndighetens kontrollverksamhet (2012-09-26) (pdf, 432kB)
- Effekter av massfondbytesstoppet (2012-09-20) (pdf, 854kB)
- Förslag till inkomstindex, inkomstbasbelopp, balanstal samt balansindex (2012-07-25) (pdf, 40kB)
- Utvärdering av vissa beräkningsregler i ålderspensionssystemet (2012-03-01) (pdf, 2015kB)
- Kommentar till OECD:s skattning av framtida pensionsnivå i Sverige (pdf, 354kB) 2012-02-21
- Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2010 (pdf, 408kB) 2011-08-03
- Pensionsåldern (pdf, 2541kB) 2011-07-21
- Redovisning av det statliga utbudet i premiepensionssystemet (pdf, 84kB) 2011-07-21
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2010 (pdf, 671kB) 2011-04-27
- Pensionsmyndighetens särskilda informationsuppdrag (2011-10-05) (pdf, 771kB)
-
Angående rådgivnings-, visa- och förvaltningstjänster inom premiepensionssystemet (2011-03-15)
(pdf, 248kB)
Rådgivnings-, visa- och förvaltningstjänster inom premiepensionssystemet
-
Förslag till inkomstindex, inkomstbasbelopp, balanstal samt balansindex (2011-07-28)
(pdf, 76kB)
()
- Stopp för massfondbyten PM (2011-06-16) (pdf, 275kB)
- Förbättringar i beslutsunderlag gällande Bostadstillägg (2011-02-03) (pdf, 2096kB)
- Premiepensionen – Nyspararna 2010 (pdf, 280kB) 2011-07-06
- Försäkringsanalys effekt av balansering 2011 med hänsyn till garantipension och bostadstillägg (pdf, 134kB) 2010-11-11
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2009 (pdf, 3280kB) 2010-04-26
- Analytiskt testamente - 11½ år med premiepensionssystemet och PPM (pdf, 1250kB) 2009-12-17
- Pensionsmyndighetens särskilda informationsuppdrag - delrapport (2010-12-01) (pdf, 126kB)
- Redovisning av hur förändringarna i premiepensionssystemet praktiskt har påverkat pensionsspararna 2010-06-28 (pdf, 105kB)
- Erfarenheter från första halvåret 2010-06-28 (pdf, 269kB)
- Erfarenheter av handläggningen av ärenden om bostadstillägg för pensionärer 2010-06-21 (pdf, 51kB)
- Inkomstindex, inkomstbasbelopp samt balanstal 2011 (2010-07-28) (pdf, 21kB)
- Redogörelse av Pensionsmyndighetens utveckling av formerna för samverkan med andra länder för att möta ökade krav i EG-bestämmelserna - 2010-05-24 (pdf, 29kB)
- 2K - kompletterande kanaler - förslag till fortsatt inriktning- 2010-03-24 (pdf, 565kB)
- Reformeringen av premiepensionen 2010-02-25 (pdf, 1345kB)
- Pensionsmyndighetens underlag för att visa om myndighetens verksamhet bedrivits effektivt och med god hushållning 2010-04-30 (pdf, 109kB)
- Pensionsmyndighetens fördelning av förvaltningskostnader på de olika finansieringskällorna 2010-04-14 (pdf, 76kB)
- Framställan om ersättning för administrationen från AP-fonderna och premiepensionssystemet 2010-04-27 (pdf, 729kB)
- Mer samlad redovisning från Pensionsmyndigheten — svar på regeringsuppdrag 2010-04-19 (pdf, 695kB)
- Beräkningsuppdrag — alternativa sätt att beräkna inkomstpensionssystemets pensionsskuld och avgiftstillgång 2010-02-26 (pdf, 138kB)
- Rapport: Bättre pensionsinformation 2009 (pdf, 789kB)
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2008 Rapport 1:2009 (pdf, 2172kB)
- Pension savers and pensioners 2008 - Report 1:2009 (pdf, 2158kB)
- Försäkringsanalys bostadstillägg till pensionärer (pdf, 25kB)
- Försäkringsanalys ålderspension (pdf, 104kB)
- Sweden's Pensioners - Working Papers in Social Insurance 2008:1 (pdf, 279kB)
- Expected effective retirement age in the Nordic countries - Working Papers in Social Insurance 2008:2 (pdf, 286kB)
- Medelpensioneringsålder - socialförsäkringsrapport 2008:9 (pdf, 313kB)
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2007 - Rapport 1:2008 (pdf, 1768kB)
- Medelpensioneringsålder 2006 - Redovisar 2007:5 (pdf, 206kB)
- Ålderspension. In- och utflöden i pensionssystemet - Statistik 2007:3 (pdf, 188kB)
- Ålderspension. Pensionsunderlag och pensionsbehållning Statistik 2007:4 (pdf, 170kB)
- Nyckeltal för balanstalet 2005 - Redovisar 2007:1 (pdf, 118kB)
- Bostadstillägg till pensionärer m.fl. per kommun i december 2006 - Statistik 2007:5 (pdf, 232kB)
- Perspectives on mortality forecasting V. Cohort factors - Social Insurance Studies 5 (pdf, 425kB)
- Vad händer när någon i aktiv ålder dör? - Redovisar 2007:2 (pdf, 153kB)
- Premiepensionen - Pensionsspararna och pensionärerna 2006 - Rapport 1:2007 (pdf, 1238kB)
- Förslag till förändringar i premiepensionssystemet - AAG118437 (pdf, 380kB)
- Hur länge arbetar vi i Sverige? Om arbetslivets längd med regional uppdelning - Analyserar 2007:6 (pdf, 311kB)
- Efterlevandepension 1993-2005 - Statistik 2006:2 (pdf, 161kB)
-
Redovisar 2006-05 - det ekonomiska utfallet inom pensionssystemet de senaste 10 åren
(pdf, 154kB)
Föraäkringskassan
- Det ekonomiska utfallet inom pensionssystemet de senaste 10 åren - Redovisar 2006:5 (pdf, 154kB)
- Medelpensioneringsålder 2005 - Redovisar 2006:8 (pdf, 204kB)
- Perspectives on mortality forecasting III - Social Insurance Studies 3 (pdf, 801kB)
- Perspectives on mortality forecasting IV. Causes of Death - Social Insurance Studies 4 (pdf, 586kB)
- Genomsnittlig pensionsålder i de nordiska länderna - med internationell utblick - Analyserar 2006:11 (pdf, 233kB)
- Uppskattning av mörkertalet i BTP - Redovisar 2005:2 (pdf, 157kB)
- Perspectives on mortality forecasting II. Probabilistic Models - Social Insurance Studies 2 (pdf, 628kB)
- Det ekonomiska utfallet inom pensionssystemet de senaste 10 åren - Redovisar 2005:4 (pdf, 152kB)
- Bostadstillägg till pensionärer m.fl. 1995-2004 Statistik 2005:3 (pdf, 150kB)
- Socialförsäkringsboken 2001: Välfärd på äldre dar (pdf, 2264kB)
- Vad får oss att arbeta fram till 65? RFV Analyserar 2001:4 (pdf, 260kB)
- Two Thousand Five Hundred Words on the Swedish Pension Reform - Social Insurance 2001:1 (pdf, 72kB)
- The Automatic Balance Mechanism of the Swedish Pension Reform - Social Insurance 2001:2 (pdf, 103kB)
- Social Insurance in Sweden 2001: Welfare for the elderly - Socialförsäkringsboken (pdf, 1866kB)
- Flexibel pensionsålder RFV Analyserar 2001:7 (pdf, 451kB)
- Delpensionärerna - vilka är de? RFV Redovisar 2001:3 (pdf, 54kB)
- Comment to the English Translation of the Legislation on the Automatic Balance Mechanism Social Insurance 2001:3 (pdf, 81kB)
- Socialförsäkringsboken 2000: Välfärd, arbete, fritid (pdf, 1372kB)
- Trött på att jobba? RFV Redovisar 2000:10 (pdf, 97kB)
- The Swedish Pension Reform Model - Framework and Issues Social Insurance 2000:1 (pdf, 279kB)
- Social Insurance in Sweden 2000: After 55 - Welfare, work and leisure - Socialförsäkringsboken (pdf, 1265kB)
- Pensionsprognoser - utfall i orange pensionsbrev 2000 (pdf, 89kB)
- Automatisk balansering av ålderspensionssystemet -redovisning av regeringens beräkningsuppdrag RFV Analyserar 2000:1 (pdf, 1058kB)
- Automatisk balansering av ålderspensionssystemet. Redovisning av regeringens beräkningsuppdrag - RFV Analyserar 2000:1 (pdf, 1058kB)
- Ekonomisk standard för efterlevande - RFV Analyserar 2003:2 (pdf, 701kB)
- Flexibel pensionsålder - RFV Analyserar 2001:7 (pdf, 451kB)
- Genomsnittlig pensionsålder i de nordiska länderna - med internationell utblick - Analyserar 2006:11 (pdf, 233kB)
- Hur länge arbetar vi i Sverige? Om arbetslivets längd med regional uppdelning - Analyserar 2007:6 (pdf, 311kB)
- Kompensationsgraden för individer som gick i pension under 1990-talet - RFV Analyserar 2002:15 (pdf, 446kB)
- Perspectives on mortality forecasting I. Current Practice - Social Insurance Studies 1 (pdf, 652kB)
- Perspectives on mortality forecasting III. The Linear Rise in Life Expectancy: History and Prospects - Social Insurance Studies 3 (pdf, 801kB)
- Perspectives on mortality forecasting V. Cohort factors: How conditions in early life influence mortality later in life - Social Insurance Studies 5 (pdf, 425kB)
- RFV:s pensionsframskrivning 2001 RFV Analyserar 2002:2 (pdf, 370kB)
- Social Insurance in Sweden 2000: After 55 - Welfare, work and leisure - Socialförsäkringsboken (pdf, 1265kB)
- Social Insurance in Sweden 2001: Welfare for the elderly - Socialförsäkringsboken (pdf, 1866kB)
- Socialförsäkringsboken 2000: Välfärd, arbete, fritid (pdf, 1372kB)
- Socialförsäkringsboken 2001: Välfärd på äldre dar - Socialförsäkringsboken (pdf, 2264kB)
- Vad får oss att arbeta fram till 65? - RFV Analyserar 2001:4 (pdf, 260kB)
- Äldres utträde ur arbetskraften - RFV Analyserar 2002:3 (pdf, 1587kB)